Bosna i Hercegovina     | 16.10.2018. 13:38 |

Izaslanstvo GPBiH na Regionalnom sastanku o jačanju pomorske suradnje

FENA Saopćenje

DUBROVNIK, 16. listopada (FENA) - Regionalni sastanak o jačanju pomorske suradnje graničnih policija regije s izlazom na Jadransko more održava se u utorak u Dubrovniku u organizaciji Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS Program) Biroa za međunarodnu sigurnost i sprečavanje širenja oružja Vlade SAD-a.

Uz izaslanstvo Granične policije BiH, koje čine direktor Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač i koordinator za suradnju sa EXBS Programom Vladimir Popović, na sastanku sudjeluju i predstavnici graničnih policija Republike Hrvatske i Crne Gore, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Na spomenutom sastanku sudionici su razgovarali o problemima s kojima se suočavaju u pomorskoj sigurnosti na Jadranu, novim trendovima i rutama krijumčarenja.

U svom izlaganju direktor Galić kazao je kako BiH bilježi izuzetan porast migracijskog pritiska od posljednjeg kvartala 2017. godine te da je Granična policija BiH tijekom ove godine, do 14. listopada, poduzela mjere prema 17 892 strana državljana iz zemalja visokog migracionog rizika.

- Od navedenog broja, 5 061 osoba je ilegalno prešla državnu granicu i oni su prema važećim zakonskim propisima u BiH predani  u daljnju nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH, dok je 12 831 osoba  spriječena u pokušaju ilegalnog prelaska na područje BiH s područja susjednih zemalja, na koja su se i vratile. U strukturi državljanstava dominiraju Pakistan, Sirija, Iran, Afganistan i Irak, što korespondira s najčešćim državljanstvima migranata u području istočnog Mediterana i dokazuje uzročno-posljedičnu povezanost između događanja u toj regiji i događanja na Zapadno-balkanskoj migrantskoj ruti – kazao je Galić.

Dodao je i da se bilježi značajan porast broja otkrivenih kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem migranata, a kao primjere izdvojio je nedavno uspješno realizirane operativne akcije "Taurus", "Ox" i "Centar".

Također, naglasio je i da GPBiH poduzima mjere u skladu s Planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, obvezno kontrolira teretna motorna vozila, a kao značajan korak u borbi protiv ilegalnih migracija naveo je i angažiranje policijskih službenika iz drugih policijskih agencija koji zajedno s policijskim službenicima GPBiH obavljaju kontrolu granice.

Na današnjem sastanku razmatrali su se i budući modaliteti suradnje, naročito u oblasti razmjene informacija i najboljih praksi iz oblasti pomorske sigurnosti na Jadranu. Sudionike sastanka, ispred EXBS Programa, pozdravio je regionalni savjetnik EXBS-a za Albaniju i Crnu Goru Christopher Milam, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kuprešaković u studijskom posjetu OLTIM-u u Parizu

Kuprešaković i predstavnici UNODC-a razgovarali o zajedničkim aktivnostima i modalitetima saradnje

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 22 strana državljana

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana