Ekonomija     | 16.10.2018. 13:24 |

Jusko na sastanku ministara Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 16. oktobra (FENA) - Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Ismirom Juskom, učestvuje na Trećem sastanku ministara prometa Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Kina - CEEC 16+1 koji se danas i sutra održava u Beogradu.

Sastanak je otvorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a u svom obraćanju delegacijama zemalja centralne i istočne Evrope kineski ministar prometa Li Xiaopeng je naglasio potencijal i značaj infrastrukturnog povezivanja Kine i zemalja CEI-a u okviru kineske inicijative “jedan pojas - jedan put” u svim vidovima prometa, ali i IT sektora, istakavši pokrenute aktivnosti između Kine i Bosne i Hercegovine na povezivanju u oblasti zračnog prometa.

Najavljujući sljedeći sastanak na tom nivou koji će biti održan u Hrvatskoj, ministar Xiaopeng je inicirao mogućnost formiranja zajedničke liste infrastrukturnih projekata zemalja CEI-a, odnosno 16+1.

Zaključujući izlaganje, Xiaopeng je posebno istakao glavne kineske ciljeve u saradnji Kine i zemalja CEI-a kao što je dati veću podršku infrastrukturnom povezivanju, te daljnje jačanje dijaloga u oblasti vodnog prometa, inicirajući ujedno sjednicu svih administratora u oblasti pomorskog prometa i kinesku organizaciju okruglog stola za promociju ekološki sigurnog i održivog vodnog prometa.

Među tim ciljevima su i unapređenje saradnje u razvoju logističkih koridora, kao i podržavanje bilateralne saradnje u izgradnji kapaciteta kadrova, mogućnost studiranja i usavršavanja u Kini, sve u cilju zajedničkog prosperiteta svih na koje se ti projekti odnose.

U obraćanju kineskom i ministrima zemalja CEI-a, Jusko je naglasio strateška opredjeljenja, pokrenute i planirane aktivnosti Bosne i Hercegovine u oblasti infrastrukturnog povezivanja, s posebnim naglaskom na izgradnju autoceste na Koridoru 5-C, zasnovane na usvojenoj Okvirnoj strategiji prometa BiH, ističući značaj regionalnog povezivanja radi ekonomskog razvoja, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Bećirović - Girgin: Jačat ćemo prijateljstvo i saradnju BiH i Republike Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo