Ekonomija     | 16.10.2018. 12:53 |

Prezentacija proizvoda namjenske industrije R Hrvatske (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Proizvodi namjenske industrije Republike Hrvatske predstavljeni su danas na prigodnom skupu u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Sarajevu.

Prezentacija, upriličena u organizaciji Ministarstva odbrane BiH i Ambasade Rеpublike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, bila je prilika za upoznavanje o proizvodnom programu hrvatske tvrtke za proizvodnju oružja HS "Produkt“ iz Karlovca, uključujući jurišnu pušku VHS-2 (call. 5,56×45 mm), različite modele pištolja na tržištu prepoznatljive HS linije i drugo pješadijsko naoružanje.

Ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio istaknuo je kako prezentacija spomenutih proizvoda, među ostalim, svjedoči o uspješnoj vojnoj, privrednoj i svakoj drugoj suradnji.

Ocijenio je kako za hrvatsko, pa i za tržište Bosne i Hercegovine nije prioritet da jedni drugima nešto prodamo, nego je ključno pitanje razvijanje i unapređenje suradnje koja je u funkciji otvaranja i osvajanja trećih tržišta.

-  Posebno je to interesantno za Bosnu i Hercegovinu, jer Hrvatska je članica NATO-a i već ima certificirane proizvode koji mogu konkurirati drugim članicama tog saveza - kazao je Del Vechio u izjavi za medije.

Potcrtao je da suradnja u tom pogledu s R Hrvatskom može omogućiti Bosni i Hercegovini da se pripremi na putu ulaska u NATO-savez i participiranja u privrednoj suradnji, posebno u oblasti proizvodnje oružja i vojne opreme.   

Na značaj unapređenja stanja u spomenutom segmentu ukazala je i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, podsjećajući da se radi o prezentaciji koja je dogovorena u sklopu bilateralne suradnje ministarstava odbrane dviju zemalja.

Ocijenila je kako se radi prezentaciji koja je korisna, ne samo za OSBiH, nego i za policijske i ostale sigurnosne strukture u BiH, a s obzirom na to da taj događaj, među ostalim, predstavlja i korak orijentiran ka ispitivanju tržišta.  

Direktor firme HS "Produkt“ iz Karlovca Željko Pavlin kazao je kako je ta tvrtka dugi niz godina prisutna na tržištu BiH, "gdje je jedan od 'glavnih igrača', prvenstveno, zahvaljujući partneru - firmi 'Shot' iz Zenice“.

Podsjetio je kako je u sklopu sveukupne suradnje, a zahvaljujući HS Produktu, municija proizvedena u "Pobjedi“ Goražde 'stigla' čak do dalekog Vijetnama.

Direktor firme Shot iz Zenice Vedran Ključanin naglasio je kako je ponudom HS Produkta u značajnoj mjeri obogaćen asortiman proizvoda koji se distribuiraju odbrambenim i sigurnosnim strukturama BiH.

Istovremeno, uputio je poziv prisutnima da se pridruže prezentaciji vatrenih mogućnosti izloženog naoružanja sutra na poligonu OSBiH u Pazariću.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2232

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1BpJDINSTy8GCm1xEgG-z6j5Fnf6Au83E?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv troje krijumčara droge vrijedne 3,3 milijuna eura

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana