Regija

Nema signala za potvrdu sporazuma o promjeni imena Makedonije

Agencije


SKOPLJE, 15. listopada (FENA)  - Prvi dan rasprave o ustavnim promjenama u skladu s Prespanskim sporazumom o promjeni imena Makedonije završen je danas, a obilježili su je dijametralno suprotni stavovi poslanika vlasti i opozicije, među kojima je najutjecajnija VMRO-DPMNE.

Prema Prespanskom sporazumu, potpisanom između Makedonije i Grčke, ta bivša jugoslovenska republika bi trebalo da se zove Republika Sjeverna Makedonija. Parlament ima rok od 10 dana da (ne) potvrdi taj sporazum. Za potvrđivanje sporazuma je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika.

Raspravi u parlamentu je prethodio referendum, koji je bio konzultativne prirode, ali je okončan neuspjehom jer je na glasanje izašlo nešto više od 36 posto građana s pravom glasa.

Usprkos pozivu premijera Zorana Zaeva na nacionalno pomirenje kako bi se osigurala dvotrećinska većina za izglasavanje sporazuma i bolju budućnost Makedonije i svih njezinih građana, za sada, nema signala da će dvije strane, vlast i opozicija, približiti stavove, piše Tanjug.

U parlamentu su se, prema pisanju dijela makedonskih medija, tijekom dana uglavnom razmjenjivale optužbe i kritike vlasti i opozicije, a van parlamenta je različito protumačeno izlaganje premijera Zaeva o, kako je rekao, praštanju članovima VMRO-DPMNE, kojima se sudi za izazivanje nereda u Sobranju, 27. travnja prošle godine, kada je Albanac Talat Xhaferi, izabran za predsjednika Sobranja.

U parlamentu i dijelu javnosti ta ponuda Zaeva protumačena je kao amnestija za optužene članove VMRO-DPMNE, dok pojedini ministri u aktualnoj vladi tvrde da je premijer samo pozvao na jedinstvo i pomirenje, te da nema govora o amnestiji, odnosno da je Prespanski sporazum jedno, a pravda nešto sasvim drugo.

Ukoliko parlament u roku od 10 dana ne izglasa Prespanski sporazum, uslijedit će raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Prespanski sporazum prethodno je u petak usvojio parlamentarni Odbor za ustavna pitanja, većinom glasova - za je glasalo 10 izaslanika, a protiv je bilo sedam.

VMRO-DPMNE ne prihvata ponudu premijera Zaeva za amnestiju i pomirenje političkih stranaka, jer smatra da je "27. travnja" politički izmišljen slučaj, bez dokaza, bez argumenata i da se koristi s ciljem političkih pritisaka.

"Pedeset ljudi je mjesecima podvrgnuto političkom progonu, tako da Zoran Zaev može trgovati svojom slobodom... Ovo jasno pokazuje da ova vlada ne samo zbog 27. travnja, već i zbog drugih slučajeva protiv VMRO-DPMNE vodi politički progon, što je nemoralno i neetično. Ovo je također poruka pravosuđu da sude nevinim ljudima. Oni nisu teroristi ",  poručio je Igor Janušev, glavni tajnik oporbene VMRO-DPMNE.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.