Kultura     | 15.10.2018. 18:42 |

Izvedbe Puccinijeve opere u znak sjećanja na posljednju bosansku kraljicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Fondacija AJA iz Sarajeva i Franjevačka klasična gimnazija iz Visokog, pod pokroviteljskom Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini i "Florence Opere" (Firenca), pokrenuli su realizaciju projekta operne radionice Giacomo Puccini, "Sestra Angelica".

Riječ je o projektu koji je iniciran u povodu 540. obljetnice smrti posljednje bosanske kraljice i franjevačke trećoredice Katarine Kotromanić (Rim, 1478).

Na radionici, održanoj prošloga tjedna, uz 27 članica Ženskoga zbora Franjevačke klasične gimnazije, sudjelovalo je i 13 opernih solistica iz BiH, Srbije, Italije, Malezije i Australije, a radionicu su vodili prof. Patrizia Morandini, Firenca (režija, scenografija i scenski pokret), prof. Seho Lee, Seul/Dublin (dirigent i klavirska pratnja), Jasmina Polić, Sarajevo/Dublin (umjetničko vodstvo), i Danka Mistović, Beč (korepeticija).

U sklopu manifestacije Šesti dani italijanskom jezika i kulture u BiH, do sada su održane dvije premijerne izvedbe spomenute opere i to u subotu u Kulturnom centru Altindağ, Visoko i u nedjelju u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, što je publika propratila s velikim zadovoljstvom.

Kako je planirano, još jedna izvedba opere "Sestra Angelica" bit će upriličena u utorak, 16. oktobra u 19.30 sati u crkvi Svetog Ante u Sarajevu (Bistrik), a ulaz je slobodan.

Puccinijeva "Sestra Angelica" prvi put je izvedena u New Yorku prije ravno stotinu godinu, a izvedba u utorak navečer u Sarajevu bit će prva u Sarajevu ikada.

Ovaj projekt zaključit će se koncertom Ženskog zbora FKG 25. oktobra u Rimu, u crkvi Ara Coeli, u kojoj je kraljica Katarina pokopana, saopćeno je iz Franjevačke klasične gimnazije (Visoko).

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta