Svijet     | 15.10.2018. 14:16 |

Seehofer odbija dati ostavku nakon izbornog poraza

FENA Internet

MUENCHEN, 15. oktobra (FENA) - Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer odbacio je u ponedjeljak pozive da podnese ostavku na poziciju predsjednika bavarske Hrišćansko socijalne unije (CSU), samo nekoliko sati nakon što je ta stranka izgubila parlamentarnu većinu u južnoj njemačkoj saveznoj državi. 

- Ne želim ulaziti u rasprave o smjenama u našem osoblju. Niti o mojoj smjeni - izjavio je Seehofer, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će odstupiti. 

Sporna uloga Seehofera u nacionalnoj politici tumači se kao jedan od glavnih razloga za izbornu katastrofu CSU, za gubitak od više od 10 posto glasova, s 37.2 posto osvojenih glasova u nedjelju.

Lars Klingbeil, visoki član SPD-a,  koji je doživio najteži poraz u stranačkoj historiji s 9,7 posto osvojenih glasova u Bavarskoj, izjavio je da Seehofera treba kriviti za "politički potres" u Bavarskoj "zbog učestalih napora na pogoršanju klime unutar koalicije".

Seehofer je doveo vladajuću koaliciju kancelarke Angele Merkel na rub ponora u ovoj godini insistirajući na vraćanju tražilaca azila s južnih njemačkih granica. Vlada je tada sedmicama bila u blokadi.

Uprkos odbijanju da odstupi, Seehofer je priznao da bi izborni rezultati u Bavarskoj mogli imati reperkusije po koalicijsku vladu Merkel, rekavši da bi trebala djelovati "s mudrošću i umjerenošću" kako bi izbjegla dodatna udaljavanja birača od nje.

CSU će danas započeti rasprave o ulasku u koaliciju, po drugi put u Bavarskoj u svojoj decenijama dugoj historiji. Njihovi preferirani koalicijski partneri su Slobodni glasači Bavarske, konzervativna stranka aktivna samo u južnoj Njemačkoj, koja je osvojila  11,6 posto glasova.

Ekstremno desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) prešla je parlamentarni prag od pet posto osvojenih glasova s 10,2 posto glasova koji joj omogućuju da zauzme mjesto u 15-om od 16 njemačkih državnih parlamenata.

Hesse, posljednja savezna država u kojoj nije zastupljena, izlazi na izbore za dvije sedmice, prenosi dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana