Kultura     | 15.10.2018. 11:53 |

Tečaj konzervacije i restauracije za osoblje Zemaljskog muzeja BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - U organizaciji talijanskog Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju (ISCR) počeo je tečaj konzervacije i restauracije za osoblje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Riječ je o trećem izdanju ove inicijative i dio je višegodišnjeg projekta koji je razvijen u okviru bilateralnog sporazuma o kulturnoj suradnji između Italije i BiH, a organiziran je u suradnji s talijanskim veleposlanstvom u Sarajevu i Generalnom direkcijom za promociju talijanskog "Sistema Paese" Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje.

Nakon radionica o metalnim artefaktima iz 2016. godine i o onima od drveta prošle godine, ovogodišnja radionica bit će posvećena očuvanju i obnovi predmeta od keramike i terakote arheološke i etnografske zbirke Muzeja. Program obuke, koji se provodi u  suradnji s Upravom muzeja, namijenjen je razvoju specijalističkih vještina i stručnom usavršavanju djelatnika, posebno pet restauratora kojima je povjerena obnova i održavanje vrijednih muzejskih zbirki. Projekt također uključuje donaciju restauratorske opreme i proizvoda potrebnih za "Konzervatorski odjel" muzeja, koji je oformljen zahvaljujući podršci Italije.

Aktivnosti obuke za Bosnu i Hercegovinu, koje je proveo talijanski Institut, također su uključivale obuku u Italiji u sjedištu ISCR-a. Više od 50 studenata i mladih profesionalaca mogli su iskoristiti ISCR-ovo izravno stipendiranje i pohađati specijalizirane tečajeve o različitim temama iz sfere konzervacije i restauracije.

Italija se već duži period zalaže za zaštitu kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Projekt sa Zemaljskim muzejom se pridružuje i drugim inicijativama koje podupire Italija, poput inicijative za razvoj turizma "Via Dinarica", kako bi se pružila maksimalna potpora održivoj i dugoročnoj strategiji promicanja povijesne, arheološke i prirodne baštine koje karakteriziraju Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo