Svijet     | 15.10.2018. 10:02 |

Granični prijelaz Jordana i Sirije otvoren za civilni sobraćaj i trgovinu

FENA Internet

JABER, 15. oktobra (FENA) -  Granični prijelaz između Jordana i Sirije u ponedjeljak je zvanično otvoren za civilni saobraćaj i trgovinu nakon što je bio zatvoren tri godine.

- Granični prijelaz Nassib otvoren je u osam sati ujutru po lokalnom vremenu - izjavio je zvaničnik s jordanske strane granice u Jaberu za agenciju Reuters i dodao da do sada nije bilo nikakvog saobraćaja. Jedan civili u vozilu mogao se vidjeti kako čeka na prelazak granice.  

Jordanska državna novinska agencija Petra javila je u ponedjeljak ujutru da su se Jordan i Sirija usuglasili da otvore granice za sve, mijenjajući raniju najavu da civilni saobraćaj neće biti dopušten do daljnjeg.  

Sirijske vladine snage preuzele su kontrolu nad teritorijom u okolini prijelaza Nassib s Jordanom u julu tokom ofanzive uz rusku podršku u kojoj su protjerani pobunjenici iz njihovih uporišta u jugozapadnoj Siriji.

Građanski rat u Siriji traje duže od sedam godina.

Zatvaranjem prijelaza Nassib 2015. godine presječena je ključna tranzitna ruta za stotine kamiona koji svakodnevno prevoze robe između Turske i regije Zaliva, te Libana i Zaliva, omogućujući trgovinsku razmjenu vrijednu više mlijardi dolara. 

Otada je je jedini sirijski fukcionalni granični prijelaz bio s Libanom, s kojim nema drugih funkcionalnih kopnenih granica.

Otvaranje prijelaza također će biti značajno za Liban, koji se oslanja na  Siriju kao most za saobraćajne veze s drugim zemljama, jer je njegova jedina preostala granica s Izraelom, s kojim nema nikakvih veza.  

Snimci sirijske državne televizije prikazuju praktično praznu sirijsku stranu granice, dok je samo nekoliko vozila čekalo na prelazak. Državna novinska agencija Sana prenosi da su logistički aranžmani za otvaranje prijelaza dovršeni.

- Jordanski građani mogu krenuti u Siriju vlastitim automobilom ili kao regularni putnici. Jordanska roba također može biti uvezena u Siriju na osnovu jordansko-sirijskog sporazuma - prenosi agencija Petra.

Agencija također navodi da Sirijci koji dolaze u Jordan moraju prethodno dobiti odobrenje jordanskih vlasti za ulazak u zemlju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!