Svijet     | 14.10.2018. 11:55 |

Aleksej Navaljni izašao iz ruskog zatvora

FENA Internet

MOSKVA, 14. oktobra (FENA) - Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni oslobođen je iz zatvora gdje je proveo gotovo mjesec i po dana i izdržao dvije uzastopne zatvorske kazne zbog organiziranja antivladinih demonstracija.

On je rano jutros izašao iz zatvora, javio je novinar agencije France Presse.

Navaljni je više puta je bio u zatvoru od kada je organizirao velike demonstracije protiv Kremlja i protiv korupcije prošle godine.

On je 28. augusta osuđen na 30 dana zatvora zbog nedozvoljenih demonstracija u januaru na kojima je pozvao na bojkot predsjedničkih izbora od 18. marta.

Karizmatični 42-godišnji opozicionar i borac protiv korupcije tada je optužio vlasti da su ga poslale u zatvor da ga spriječe da protestira 9. septembra protiv plana vlade o reformi penzija.


Iako je bio u zatvoru hiljade Rusa odgovorilo je na njegov poziv i širom zemlje protestiralo protiv izmjene starosne granice za odlazak u penziju. Desetine njih je bilo uhapšeno.

Navaljnji je 24. septembra, tek što je izašao iz zatvora ponovo uhapšen i osuđen na 20 dana zatvorske kazne zbog pozivanja na proteste protiv nepopularnog penzionog zakona.

Zakon kojim se predviđa da se za pet godina podigne starosna granica za odlazak u penziju u Rusiji na kraju je usvojen i 3. oktobra ga je potpisao predsjednik Vladimir Putin.

Navaljni je postao vodeća ličnost ruske opozicije od velikih demonstracija 2011. i 2012. godine. Više okupljanja koja se smatraju među najvećim u skorije vrijeme u Rusiji organizirano je na njegov poziv, a njegova retorika protiv korupcije posebno nailazi na odjek među mladima koji ga prate preko interneta, prenosi Al Jazeera.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sahranjen Aleksej Navaljni

Više od hiljadu ljudi okupilo se u blizini crkve u kojoj će biti sahranjen Navaljni

Saveznici Navaljnog tvrde da su nepoznate osobe osujetile pokušaje organiziranja sahrane

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom