Stranačke aktivnosti     | 13.10.2018. 12:26 |

Saopćenje za javnost SDP-a BIH

FENA Saopćenje

Katastrofalne informacije koje u posljednje vrijeme dolaze iz Aluminija d.d. Mostar, a tiču se gašenja ove kompanije i njenog prestanka sa radom, još jednom pokazuju kako se u režiji SDA i HDZ-a uništava i krade država i njeni građani.

Građani ponovo mogu vidjeti epilog takve pogubne i izdajničke, a zapravo, kriminalne politike, koja dijeli ministarstva, javna preduzeća, škole i obdaništa na hrvatska i bošnjačka.

Kadrovi HDZ-a, koji već decenijama upravljaju ovim mostarskim gigantom, nekadašnjim ponosom cijele zemlje, napravili su tolika dugovanja da je njegova propast, nažalost, i izgleda samo pitanje trenutka. Pošteno je podsjetiti da su u tome imali konstantnu i svesrdnu podršku SDA, koja je HDZ-u drage volje uvijek predavala sve južno od Ivana.

Sramotno je npr. da je aktuelna Vlada Federacije BiH s Fadilom Novalićem na čelu, odmah po dolasku smijenila sa mjesta predsjednika Nadzornog odbora jednog od najboljih ekonomista u našoj zemlji, prof.dr. Mehmeda Jahića. To je učinjeno samo zato što je prof. Jahić pripadnik bošnjačkog naroda, koji ne pripadaju u Aluminij kada se pita HDZ. Da SDA nije tako voljna dijeliti zemlju sa HDZ-om i zbog toga otpuštati i najuglednije stručnjake, možda danas ne bismo svjedočili propasti ove kompanije.

Aluminij d.d. Mostar se pljačkao i uništavao godinama i da ne znamo kako, nažalost, funkcionišu naši organi gonjenja i pravosuđe, rekli bismo da je prosto nevjerovatno da niko nikada nije odgovarao za upropaštavanje jedne takve kompanije.

Prošla Vlada Federacije BiH, sa Nerminom Nikšićem na čelu, bila je svakodnevno uključena u rješavanja i tadašnje naslijeđene problematike Aluminija. Želimo podsjetiti javnost da se u tom periodu započelo sa rješavanjem pitanja radnika Bošnjaka i Srba, koji su početkom rata jednostavno otjerani i otpušteni iz ovog javnog preduzeća. Također, dogovarano je i uredno snabdijevanje električnom energijom koja predstavlja najveći trošak u proizvodnji aluminija, a sama kompanija je, uz sve poteškoće, opstajala i poslovala na zahtjevnom tržištu.

Sve to su SDA i HDZ poništili i jednostavno bratski nastavili tamo gdje su stali po principu - SDA se ne miješa u tzv. hrvatske firme, a HDZ u tzv. bošnjačke.

Mi, u SDP-u BiH, znamo da se tako ne gradi država nego jedino vile i bogatstvo pojedinih političara. Zato, još jednom pozivamo sve nadležne i odgovorne organe da konačno zaustave pljačkanje imovine koja pripada svim našim građanima i najteže kazne sve one koji su odgovorni za aktuelno stanje u Aluminiju d.d. Mostar.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo