Kultura     | 13.10.2018. 12:22 |

Izvedba opere "Sestra Angelica" večeras u Visokom

FENA Saopćenje

VISOKO, 13. oktobra (FENA) - Polaznice prve operne radionice u BiH, će večeras, uz ženski zbor Franjevačke klasične gimnazije Visoko izvesti operu "Sestra Angelica" slavnog italijanskog kompozitora Giacoma Puccinija u Kulturnom centru Altindag u Visokom.

U protekloj sedmici u radionci su učestovale mlade operne pjevačice iz BiH, Italije, Malezije, Srbije i Australije.

Radionica se održavala u Visokom od 8. do 12. oktobra, a 13 odabranih kandidatkinja učestvovali su u aktivnostima koje je vodila sopranistica i operna redateljica Patrizia Morandini, pijanist i operni korepetitor Seho Lee i mezzosopranistica i umjetnička voditeljica radionice Jasmina Polić.

Operne solistkinje, učesnice operne radionice, nastupit će, pored Visokog i u Kraljevoj Sutjesci i Sarajevu, u scenskoj izvedbi opere Sestra Angelica slavnog italijanskog kompozitora Giacoma Puccinija, čija se 160. obljetnica rođenja obilježava ove godine. Završni događaj, bit će održan u Rimu 25. oktobra u Bazilici Santa Maria in Ara Coeli, najavljeno je iz Italijanske ambasade u BiH.

Operna radionica, otvorena za mlade operne pjevačice iz Italije, BiH i drugih zemalja, otvorena je povodom 540. obljetnice smrti bosanske kraljice blažene Katarine Kotromanić, franjevačke trećoredice, posljednje bosanske kraljice, sahranjene u Bazilici Santa Maria in Ara Coeli u Rimu. Radionicu su organizirali Fondacija Aja i Franjevačka klasična gimnazija Visoko, u saradnji sa Florence Oper.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U samostanu u Visokom završena prva faza projekta očuvanja samostanskih rukopisa

Policijski timovi pronašli osobu iz Visokog za kojom se intenzivno tragalo po prijavi porodice 

Nevrijeme napravilo štetu povrtlarima u Visokom, Marić i Granić obećali pomoć  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta