Svijet     | 13.10.2018. 10:36 |

Altun: Sudska presuda u slučaju Brunson pokazala da je Turska pravna država

FENA Saopćenje

ISTANBUL, 13. oktobra (FENA) - Šef Ureda turskog predsjednika za odnose s javnošću prof. dr. Fahrettin Altun izjavio je da je sudska presuda u slučaju Brunson pokazala da je Turska pravna država i da sudske instance u Turskoj nezavisno donose odluke.

U pisanoj izjavi koja je dostavljena medijima Altun je komentirao oslobađanje američkog sveštenika Andrewa Craiga Brunsona, koji je optužen za podršku terorističkim organizacijama FETO i PKK i špijunažu.

- Odluka suda donesena jučer u slučaju Andrewa Brunsona pokazala je da je Turska demokratska i pravna država te da je sudstvo u toj državi nepristrasno i nezavisno - rekao je Altun, šef Ureda turskog predsjednika za odnose s javnošću.

Podsjetio je i da je ranije u značajnoj mjeri američka administracija pokušavala izvršiti pritisak na nezavisno sudstvo Turske, istakavši da je i sam predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio da se Turska neće povinovati prijetnjama.

Altun je istakao Erdoganovu izjavu da 'Svi trebaju poštovati odluku koju će donijeti tursko pravosuđe' i dodao "Američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je nakon sudske odluke napisao da 'radi naporno na slučaju pastora Brunsona', želimo još jednom podsjetiti da je Turska demokratska i pravna država i da su turski sudovi nezavisni. Ovo je jasno utvrđeno i članom 138 Ustava Republike Turske. Sudije su nezavisne na svojim dužnostima i donose odluke u skladu s Ustavom, zakonom i pravom. Ni jedan organ vlasti ili osoba ne može utjecati na sudove i sudije i davati im naredbe ili savjete. Turski sudovi, kao i Republika Turska donose odluke isključivo u skladu sa svojim zakonima i važećim propisima.“

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo