Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 16:20 |

Prijatelji prirode iz Bugojna organizirali promociju filma 'Plavo srce'

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 12. oktobra (FENA) - U okviru kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ članovi bugojanskog udruženja Prijatelji prirode „Eko element“ organizirali su promociju filma „Plavo srce“, koji je nedavno prikazan u programu Sarajevo Film Festivala (SFF).

Kako je kazao izvršni direktor „Eko-elementa“ Boris Jokić, To udruženje je član Koalicije za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini, kao i Evropskog pokreta za zaštitu rijeka, a projekti te vrste su „veoma značajni za lokalnu zajednicu i cijelu državu“.

- Posebno je važno to što se na 244 registrirane rijeke u našoj zemlji planira izgraditi oko tristo mini-hidroelektrana. Film „Plavo srce“ daje neke od odgovora na borbu protiv izgradnje mini-hidroelektrana u Evropi, od kojih je jedna u mjestu Kruščica kod Viteza - naglasio je.

Po njegovim riječima, veliki ekološki problem mogla bi biti masovna izgradnja mini-hidroelektrana, koja se sve više najavljuje u posljednje vrijeme.

- Zbog toga će ekološka udruženja, i svi oni koji se bave zaštitom i očuvanjem zdrave životne sredine, morati poduzeti sve raspoložive mjere, radi spriječavanja takvih pojava – istaknuo je  Jokić.

Nada se da će Općinsko vijeće Bugojna prepoznati opasnost od izgradnje mini-hidroelektrana, te da će se „formirati jedan široki front otpora, koji će svojim aktivnostima spriječiti uništavanje rijeka“.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta