Ekonomija     | 12.10.2018. 15:36 |

Kviz znanja za učenike 12 poljoprivrednih škola iz regiona

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. oktobra (FENA) - U okviru privredno-kulturne manifestacije "Dani jabuke" u Goraždu, danas je održan internacionalni Kviz znanja za učenike poljoprivrednih-tehničkih škola iz nekoliko zemalja regiona.

Ove godine u takmičarskom dijelu je učestvovalo 12 škola iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a kvizu je prisustvovao i jedan broj profesora iz Hrvatske.

Organizatori su i više nego zadovoljni činjenicom da je kviz znanja postao prepoznatljiv u balkanskim državama, kao i sve većim interesovanjem škola za učešćem u ovom načinu provjere znanja iz oblasti poljoprivrede.

- Ove godine imamo najveći broj učesnika na što smo posebno ponosni. Učenici se takmiče u oblasti biljne poljoprivredne proizvodnje s posebnim akcentom na voćarstvo s obzirom na temu manifestacije. Cilj je poticanje takmičarskog duha kod učenika, druženje i naravno usavršavanje njihovog znanja koje dobijaju u poljoprivrednim školama - kazala je Erna Bičo, član Organizacionog odbora manifestacije "Dani jabuke".

Najviše znanja ove godine pokazali su učenici iz Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika Svilanjac (Srbija). Drugo mjesto zauzela je Poljoprivredna škola "Sonja Marinković" iz Požarevca (Srbija), dok je treće mjesto osvojila MSŠ "Hasan Kikić" iz Gradačca. 

U okviru sajma "Dani jabuke" danas je održano i takmičenje "Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji".  Pet strukovnih ugostiteljsko-turističkih škola iz Bosne i Hercegovine, te po jedna iz Srbije i Republike Hrvatske takmičile su se u pripremanju tradicionalnog slatkog jela, tufahije.

Udruženje kuhara BiH i Srednja stručna škola kroz druženje učenika i takmičenje u pripremanju ove slastice, nastoje obogatiti program sajma jabuke.

- Ovim se nastavlja dugogodišnja saradnja Udruženja kuhara i SSŠ "Džemal Bijedić" iz Goražda. Mi smatramo da je to jedna od najboljih škola koja obrazuje kuhare i poslastičare za razvoj hotelijerstva i privrede općenito. Vjerujemo da će i ovo takmičenje dati rezultate i da će djeca nešto novo naučiti. Ovo je sasvim sigurno jako značajan pratilac cjelokupne manifestacije "Dani jabuke" - kazao je Hamid Kurijaković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane Udruženja kuhara BiH.

Petnaesti sajam "Dani jabuke" koji je okupio više od 100 izlagača iz nekoliko zemalja, bit će završen sutra.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu