Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 15:43 |

Određen pritvor osobi osumnjičenoj za ometanje izbornog procesa

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, Općinski sud Sarajevo (OSS) odredio je jednomjesečni pritvor S.  H. (1993.), osumnjičenom za krivično djelo - povrede slobode oopredjeljenja birača (član 151. KZ BiH).

Pritvor u ovom slučaju određen je zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu KS.

Članom 151. stavom 1. KZ-a BiH propisano je da - ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protupravan način utječe na birača u BiH da na izborima za institucije BiH ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da uopšte ne glasa, kaznit će se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine.

Nadalje, (stav 2.) glasi - Član biračkog odbora ili drugo lice koje učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju povjerene mu dužnosti u vezi s izborima, glasanjem ili referendumom, kazntiće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Inače, pripadnici MUP-a KS - policijski službenici Sektora kriminalističke policije uhapsili su osobe inicijala O. A. (1995.) i S. H. (1993.), osumnjičene za spomenuto krivično djelo, odnosno zbog sumnje da su utjecale na izborni proces.

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS,  S. H. je predan Tužilaštvu KS, a O. A. pušten iz policijskih prostorija.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Rusija produžila pritvor američko-ruskoj novinarki Kurmaševoj

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'