Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 15:23 |

Općina Novo Sarajevo podržava projekte organizacija civilnog društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisao je danas s predstavnicima devet organizacija civilnog društva ugovore za projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, podrške mladima, podrške za djecu s poteškoćama u razvoju i zaštite okoliša.

Projekti tih organizacija odabrani su po Javnom pozivu za predaju prijedloga projekata iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, podrške mladima, podrške za djecu s poteškoćama u razvoju i oblasti zaštite okoliša.

Po riječima načelnika Koldže Općina Novo Sarajevo četvrtu godinu uspješno primjenjuje Odluku o načinu odabira i praćenju realizacije projekata nevladinih/neprofitnih organizacija po LOD metodologiji.

- Ove godine, u okviru Javnog poziva, odobreno je devet projekta, a za to je izdvojeno 114.104 KM iz općinskog budžeta - istakao je Koldžo.

I ove godine odobrena su sredstva za realizaciju projekta Udruženja građana Centar za okolišno održivi razvoj (COOR).

Dragana Selmanagić članica tog udruženja kaže da, kroz projekt 'Partnerstvo za okoliš - zajednička akcija za Park šuma Hum' žele unaprijediti stanje i realizirati zajedničku akciju kojom će doprinijeti čistijem okolišu na tom području.

Iz oblasti obrazovanja podržan je projekt Udruženja 'Momentum' pod nazivom 'Prepoznaj, reaguj i spriječi - prevencija vršnjačkog nasilja u osnovnim školama' u iznosu od 14.205 KM; projekt Udruženja za promociju i unapređenje zdravlja 'Generacija' nazvan 'Zdrava mladost, sretna starost' sa 9.900 KM; te projekt 'Zajedno protiv maloljetničkog nasilja' Udruženja 'Centar za kulturu dijaloga' sa 7.363 KM.

Općina Novo Sarajevo podržala je i projekte iz oblast sporta. Tako je projekt Karate kluba 'Sensei' pod nazivom Karate škola 'SENSEI'  podržan sa 8.960 KM; projekt Košarkaškog kluba 'Sampi' pod nazivom 'Liga u košarci učenika osnovnih škola Općine Novo Sarajevo' sa 13.175 KM, a projekt Udruženja građana košarkaški klub 'BBY' pod nazivom 'Minibasket i unobasket košarkaške radionice' s 10.500 KM.

Oblast podrške za djecu s poteškoćama u razvoju obuhvata projekt Udruženja 'Nova šansa' pod nazivom 'Inkluzija da-za iste mogućnosti' u iznosu od 10.000 KM.

Oblast zaštite okoliša podržana je s ukupno 40.000 KM. Projekt Udruženja 'Hajde' pod nazivom 'EEB III - Ekologija, energija, budućnost III' podržan je sa 20.000 KM, baš kao i projekt 'Partnerstvo za okoliš- zajednička akcija za Park šuma Hum' Centra za okolišno održivi razvoj (COOR).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Općina Novo Sarajevo nastavlja podršku Memorijalnom centru Potočari

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'