Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 14:42 |

Halebić: U fiskalnoj procjeni detaljno objašnjen efekat izmjene budžeta

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je način na koji je namjeravala i još uvijek namjerava da finansira povećanje osnovice. Skupštini KS smo ponudili mehanizam, a to je izmjena Zakona o izvršenji budžeta za 2018. godinu, putem kojeg bi mogla realizirati postignute dogovore sa socijalnim partnerima, sindikatima - kazao je u izjavi za medije ministar finansija Jasmin Halebić nakon sjednice Skupštine KS.

Naime, na sjednici kantonalne skupštine danas su po hitnom postupku trebale biti usvojene izmjene Zakona o izvršavanju budžeta KS za 2018., koje se odnose na osnovicu za obračun plaća u visini 310 KM i bod za obračun plaća u iznosu od 1.0 koji bi se primjenjivao za period od 1.09. do 31.12. 2018. godine.

Sjednica je, međutim, nakon žučne rasprave prekinuta i nije izvjesno njeno održavanje u ovom sazivu skupštine.

Neki zastupnici su zatražili pismeno obrazloženje od Vlade KS o tome kako će usvajanje izmjena o izvršenju uticati na budžet za 2018. godinu, da li se povećanje plaća odnosi samo na realizaciju potpisanih ugovora sa sindikatima obrazovanja i zašto nije precizirano da li se povećanje odnosi i na zastupnike, ministre i premijera.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je pojasnio da je u izjavi o fiskalnoj procjeni detaljno objašnjeno koliki je efekt izmjene zakona o izvršenju budžeta u 2018. godini u iznosu od 5,6 miliona KM, kao i izvori sredstava, odnosno iz kojih sredstava Vlada namjerava u postojećem budžetu da izmiri predloženu povećanu osnovicu. Stoga, dodao je, nije bilo nedostatka informacija.

Naveo je da se, što se tiče realizacije budžeta, transparentno i svakoga mjeseca, na web stranici Ministarstva finansija KS objavljuju mjesečni izvještaji o realizaciji budžeta.

- U dogovoru sa sindikatima predviđen je i scenarij da ukoliko se u toku 2018. ne uspije izmijeniti zakon koji reguliše izvršenje budžeta za 2018. godinu, Vlada preuzme obavezu da u prvom kvartalu, zaključno sa aprilom 2019. godine, ovu razliku od septembra do decembra 2018. zaposlenicima koji primaju platu preko budžeta KS, praktično isplati s povećanom osnovicom - naglasio je Halebić.

Izuzev pripadnika policije čija je osnovica 290 KM, za sve budžetske korisnike osnovica je 250. Raniji zaključak, podsjetio je Halebić, koji je donijela Vlada za 2018. godine je polovinom te godine stavljen van snage, a to je da se od povećanja osnovice izuzimaju premijer, ministri i zastupnici.

Halebić je optimista da će ipak ovaj ili novi sziv skupštine to pitanje riješiti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta