Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 14:40 |

Berton: U Žepču uloženi veliki napor u ostvarenje pomirenja i suživota

FENA Saopćenje

ŽEPČA/SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton položio je danas vijenac na spomen obilježje posvećeno civilnim žrtvama rata u Žepču i odao počast svim civilima koji su izgubili živote tokom ratnog sukoba između 1992. i 1995. godine.

Spomen obilježje sagrađeno je na inicijativu Udruženja civilnih žrtava rata iz Žepča, a njegovu izgradnju podržale su lokalne vlasti.

Berton razgovarao je danas i s načelnikom Općine Žepče, predsjedavajućim Općinskog vijeća Žepče, te drugim nosiocima lokalne vlasti na ceremoniji posvećenoj Danu Općine Žepče, koji se obilježava 14. oktobra.

Šef Misije OSCE-a podsjetio je da je Žepče jedna od zajednica čiji su građani i lideri uložili veliki napor u ostvarenje pomirenja i suživota nakon tragičnih događaja iz devedesetih prošlog vijeka.

- Prošlogodišnja odluka nadležnih organa da sagrade spomen obilježje posvećeno civilnim žrtvama rata simbol je tih nastojanja, te ovom prilikom odajemo priznanje predstavnicima lokalnih vlasti, koji su zajednički odali počast stradalima - kazao je.

Najavio je da će Misija OSCE-a u BiH ostati pouzdan partner Bosne i Hercegovini u nastojanjima da u potpunosti ostvari pomirenje, a u interesu svih građana BiH, saopćeno je iz Misije OSCE-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OSCE najoštrije osuđuje napad na načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana