Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 14:32 |

Fondacija Dogs Trust - Promocija odgovornog vlasništva pasa u Istočnom Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Predstavništvo Fondacije Dogs Trust jučer je upriličilo svoj prvi javni događaj za promociju odgovornog vlasništva pasa, te Programa edukacije školske djece i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa koji su tek počeli u svim općinama Istočnog Sarajeva, kao i Škole za pse koja je otvorena i za vlasnike Istočnog Sarajeva.

Na druženju koje je upriličeno u dvorištu Osnovne škole "Sveti Sava" u Lukavici, u društvu vlasnika pasa, nastavnika, djece i roditelja, prisutne je pozdravio šef Predstavništva Fondacije Anel Bećirović, a ispred Grada Istočno Sarajevo, posjetiocima se obratio šef kabineta gradonačelnika Ognjen Jugović. Događaju su prisustvovali i predstavnici Općine Istočno Novo Sarajevo.

Događaj je upriličen u povodu širenja podrške Fondacije Dogs Trust kroz svoja dva glavna programa, Program besplatne sterilizacije vlasničkih, i masovne sterilizacije napuštenih pasa, te Program edukacije školske djece, koji se od septembra provode u svim općinama Istočnog Sarajeva. Ovo je bila i prilika da se vlasnici pasa Istočnog Sarajeva iz prve ruke, od instruktora iz Škole za pse, upoznaju o ovom korisnom programu za obuku pasa po principu pozitivne motivacije, koja im je dostupna na svojoj lokaciji u Semizovcu.

Vlasnici pasa mogli su se tom prilikom registrovati za besplatnu Školu za pse, i konsultovati se s veterinarskim stručnjakom koji je dio tima Predstavništva o sterilizaciji svog psa.

Edukacija školske djece koja se inače provodi uz odobrenje relevantnih ministarstava diljem BiH, i to putem edukativno-zabavnih radionica, predstavljena je kroz radionicu za djecu upriličenu u okviru događaja na kojoj su djeca na zabavan način učila a o bezbijednosti u kontaktu sa psima i u njihovoj blizini, uživajući i u društvu klauna Šašavka koji je djeci iscrtavao lica i pravio balone u obliku pasa.

Fondacija Dogs Trust provodi svoje programe na oko 54 posto teritorije BiH, a pokriva gotovo 2/3 Republike Srpske, uz izvrsnu saradnju s lokalnim vlastima i Veterinarskom komorom.

Sveobuhvatni cilj Fondacije Dogs Trust čiji programi su i kreirani u tu svrhu, je da, uz pojačanu inicijativu lokalnih vlasti, pomogne da se problem napuštenih pasa riješi efikasno, trajno, humano i zakonski, saopćeno je iz Fondacije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Istočnom Sarajevu u požaru oštećena tri privatna automobila

Dodik: Imamo korektan odnos među koalicionim partnerima (VIDEO)

Dodik: Imamo korektan odnos među koalicionim partnerima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana