Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 13:11 |

Prekinuta sjednica, neizvjesno hoće li biti nastavljena u ovom sazivu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, prekinula je sjednicu sjednicu Skupštine KS, a neizvjesno je hoće li biti nastavljena u ovom sazivu ili će se čekati novi saziv Vlade i Skupštine KS.

Na dnevnom redu Skupštine po hitnom postupku razmatrane su izmjene Zakona o izvršavanju Budžeta KS za  2018.godinu, koje se odnose na osnovicu za obračun plaća u visini 310 KM i bod za obračun plaća u iznosu od 1.0 koji bi se primjenjivao za period od 1.09.doo 31.12. 2018.godine.

Zastupnik SKS Mirsad Pindžo (Nezavisni blok) je zatražio od Vlade KS  obrazloženje kako će usvajanje izmjena o izvršenju Budžeta uticati na Budžet za 2018. godinu, jer već treba razmišljati i o budžetu za 2019.godine.

Također je zatražio objašnjenje, da li se povećanje plaća odnosi samo na realizaciju potpisanih ugovora sa sindikatima obrazovanja, te da nije precizirano da li se povećanje odnosi i na zastupnike, ministre i premijera.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je pojasnio da je sa Vladinom preraspodjelom bilo moguće usvojiti izmjene Budžeta, to su budžetska sredstva, a riječ je o 5,6 miliona KM, te da ovaj proces ima fiskalni efekt.

Naglasio je da kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja nema efekata na ovu izmjenu  Budžeta, kao i da je bilo moguće retroaktivno isplaćivati plaće.

Zastupnik SKS Mirza Čelik (SDA) smatra da nije korektno neusvajanje izmjena Budžeta prema sindikatima srednjeg i osnovnog obrazovanja, te da je to bio minimum koji se morao realizirati.

Već ranije su zastupnici zaključkom donijeli odluku da se povećanje plaća ne odnosi na zastupnike, premijera i ministre u KS.

Neizvjesno je hoće li u ovom sazivu ikako biti najavljena sjednica, ili će se čekati na novi saziv nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi konačne rezultate izbora.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana