Svijet     | 12.10.2018. 11:09 |

Moon: Sjeverna Koreja namjerava ukinuti svo nuklearno naoružanje

FENA Internet

SEUL, 12. oktobra (FENA) - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un namjerava ukinuti svo nuklearno naoružanje, materijale i postrojenja kako bi ostvario "potpunu" denuklearizaciju Korejskog poluotoka, izjavio je u petak južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Moon je također izjavio da su Sjever i Sjedinjene Države imali diskusije na radnom nivou o aranžiranju drugog samita između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa čim se okončaju američki novembarski izbori, sudeći po transkriptu Moonovog intervjua za BBC koji je objavio njegov ured.

Nakon njegovog trećeg samita u Pyongyngu s Kimom, Moon je izjavio da je Sjever spreman da pozove međunarodne eksperte kako bi nadzrali demontiranje raketnog postrojenja i zatvaranje glavnog nuklearnog kompleksa Yongbyon ukoliko Washington poduzme recipročne akcije.

U intervjuu za BBC, Moon je izjavio da bi te akcije mogle uključivati otvaranje američkog ureda za vezu u Sjevernoj Koreji, humanitarnu pomoć i razmjenu ekonomskih  eksperata.

Trump je izjavio u utorak da će njegov drugi samit s Kimom biti održan nakon američkih kongresnih izbora zakazanih za 6. novembar, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Južna Koreja najavila pravne akcije protiv ljekara stažista koji protestuju protiv vladinih planova

Južna Koreja i Saudijska Arabija potpisale sporazum o širenju saradnje na vojnom polju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo