Bosna i Hercegovina     | 11.10.2018. 16:42 |

Klinika za infektivne bolesti spremna odgovoriti i u slučaju najvećih epidemija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Jedna od klinika na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na kojoj se bilježi porast pacijenata iz drugih zemalja je Klinika za infektivne bolesti, čija je Jedinica intenzivne njege jedina tog tipa u Federaciji BiH koja raspolaže i respiratorima.

Po riječima šefa Klinike Rusmira Baljića striktnim pridržavanjem postojećih procedura i pravila smanjena je pojava intrahospitalnih infekcija za 70 posto u proteklom periodu, te se još uvijek bilježi trend opadanja.

- U ovom trenutku raspolažemo svim neophodnim lijekovima za liječenje infektivnih oboljenja. Imamo stručan tim ljekara i medicinskog osoblja koji uz postojeću opremu mogu zadovoljiti sve zahtjeve u slučaju velikih epidemija. Sarađujemo sa svim kolegama iz KCUS, a posebnu saradnju imamo sa ljekarima Klinike za anesteziju i reanimaciju, mikrobiolozima te pedijatrima, s obzirom da su oko 20 posto naših pacijenata djeca – izjavio je Baljić.

U okviru Klinike radi i Odjel za HIV/AIDS sa Centrom za besplatno, dobrovoljno i povjerljivo testiranje i savjetovanje, stručnim ljekarima i medicinskim osobljem.

- Nažalost, broj HIV pozitivnih pacijenata je u porastu. Na ovom odjelu uvijek imamo hospitalizirane bolesnike, bilo da se radi o ranije otkrivenim ili novootkrivenim slučajevima. Svi građani koji sumnjaju da su na bilo koji način bili izloženi virusu HIV-a, mogu doći u Centar i potpuno anonimno se testirati, te dobiti savjete kako se ubuduće zaštiti ukoliko se radi o rizičnoj populaciji. Jedan broj testiranja radimo za medicinske radnike iz cjele BiH, a imali smo i pacijente iz susjednih zemalja - kazao je Baljić.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović potvrđuje da je Odjel za HIV posebno aktivan kada je u pitanju dizanje svijesti građana o značaju testiranja, te davanja savjeta o mjerama prevencije i zaštite.

- Vršimo analize dešavanja u pogledu porasta raznih oboljenja, te nastojimo poboljšati uslove liječenja u slučaju povećanja broja oboljelih u BiH. Kao najveći zdravstveni centar u BiH nastojimo ići u korak sa svjetskim zbivanjima na polju zdravstva - navela je Izetbegović.

Ističe da su naši infektolozi uvaženi među svojim kolegama izvan BiH, te da se veliki broj njihovih naučnih radova objavljuje u svjetskim zdravstvenim časopisima. Odlazak na kongrese i naučne skupove, po njenim riječima, više nije formalan, već se po povratku odmah primjenjuju stečena znanja u radu s pacijentima.

Ljekari velikih centara, kako kaže, traže savjete naših infektologa po pitanju određenih slučajeva sa kojima se oni ranije nisu susretali.

Glavna sestra Prijemno trijažne ambulante Hodžić Suvada ističe da Ambulanta radi 24 dnevno, te da ima sve potrebne lijekove i opremu.  

- Dolaze nam pacijenti sa akutnim i hroničnim infekcijama, ali i sa internističkim tegobama. Edukacije i treninzi koji se sprovode za medicinske sestre i tehničare su nam od velikog značaja, jer se trudimo dati svoj maksimum kada je u pitanju zdravlje naših pacijenata - naglasila je Hodžić, saopćeno je iz KCUS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'