Bosna i Hercegovina     | 11.10.2018. 15:34 |

Osnovci u Travniku pogledali predstavu „Ruža“ koja govori o maloljetničkom braku

FENA Aida Kovač

TRAVNIK, 11. oktobra (FENA) - Učenici Osnovne škole "Turbe" u Travniku danas su, na Međunarodni dan djevojčica, imali priliku da pogledaju predstavu "Ruža" koju su, uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA), izveli članovi Centra za podršku Roma „Romalen“ iz Kakanja.

Predstavnik organizacije Centar za podršku Roma „Romalen“ Kakanj Mujo Fafulić je nakon predstave kazao Feni da se predstava forum teatra „Ruža“ bavi maloljetničkim brakom, prevencijom maloljetničkih brakova i prevencijom nasilja u porodici, kako bi pokušali probuditi svijest šire zajednice, prvenstveno institucija vlasti da se uključe u rješavanje problema, prije svega, trgovine ljudima i maloljetničkih brakova, a i nasilja u porodici koje je pristutno.

Pojasnio je da je forum teatar „Ruža“ zamišljen na taj način da pokaže djeci u školama i institucijama vlasti kako mogu, na neki način, napraviti promjene kada je u pitanju ugovoreni maloljetnički brak od strane članova porodice, kako oni mogu dati svoj doprinos u promjeni svijesti prije svega porodice i institucija, prvenstveno centra za socijalni rad, škole, policije i drugih ustanova koje se bave ili bi se trebale baviti tom problematikom.

Prema scenariju predstave „Ruža“, brat udaje maloljetnu 15-godišnju sestru Ružu za tri puta starijeg muškarca, svog prijatelja, i za to uzima novac.

- Brat je ugovorio brak, uzeo novac, majka nema pravo glasa, a ni Ruža se ništa ne pita jer je, prije svega maloljetna, a i ne može se oduprijeti starijem bratu kojem je otac ostavio u amanet da dobro uda sestru. On smatra da je udaje najbolje, da je to dobra prilika za nju - kazao je Fafulić.

Napomenuo je da je ovu predstavu i ovaj forum teatar podržala organizacija UNFPA, a Centar za podršku Roma „Romalen“ Kakanj je pripremio glumce i organizirao predstavu.

Fafulić kaže da je zadovoljan reakcijom učenika, koji su nakon što su pogledali predstavu postavljali pitanja sudionicima predstave koji su sjedili na takozvanoj „vrućoj stolici“. Također,  imali su priliku i da se ponovno odigraju pojedini dijelovi predstave gdje su učenici zamijenili 'glumce' i odreagovali na način kako su oni mislili da treba radnja da se odvija.

Ova predstava je do sada izvođena u šest općina u BiH - Vukosavlju, Prnjavoru, Živinicama, Tuzli, Kaknju, Visokom i danas u Travniku, a u narednom periodu planiraju je odigrati i u drugim zajednicama, odnosno osnovnim školama, kako bi mogli uticati na širu zajednicu, prvenstveno  na lokalne institucije vlasti, da se uključe i daju svoj doprinos u rješavanju ovakvih problema.

Direktorica osnovne škole Turbe u Travniku Mediha Riđić je kazala da je i ova vrsta edukacije za učenike jako bitna, jer misli da su djeca previše zasićena nastavnim predmetima i ovo je za njih  relaksirajuće, a uz to se i educiraju, nauče nešto korisno.

Kaže da je škola uvijek otvorena za ovaj vid saradnje.

Napomenula je da u njihovoj školi, kroz rad odjeljenskih  zajednica te kroz Vijeće učenika realiziraju radionice gdje se učenici educiraju o različitim temama.

Istaknula je da su djeca romske nacionalnosti u općini Travnik i u njihovoj školi prepoznata, tako da svake godine od Općine Travnik dobiju školski pribor i ruksake, a od ministarstva dobiju besplatne udžbenike.

- Imamo dvadesetak djece romske nacionalnosti u školi i nemamo nikakvih problema što se tiče nastave. Oni su redovni učenici i nemaju problema s drugom djecom, normalno komuniciraju, učestvuju u svim aktivnostima - nogometnim turnirima i ostalim školskim aktivnostima koje se održavaju - navela je Riđić.

Kaže da je ovo prvi put da je u školi organizirana predstava, odnosno da je tretirana tema ranih brakova, navodeći da bi se o tome trebalo više razgovarati s djecom, jer kako je kazala, djeca danas prije odrastaju nego što je to bilo unazad 15-20 godina, prije sazrijevaju, ulaze u pubertet.

Jedna od učenica devetog razreda Osnovne škole „Turbe“ kazala je da je ova predstava ostavila jak utisak na nju, a na početku je i rasplakala.

- Toliko toga se stvarno dešava u životu i toliko puta sam slične situacije i vidjela, ali nisam mogla reagovati jer sam još dijete - kazala je.

UNFPA predstavnica za BiH Doina Bologa je navela da se Međunarodni dan djevojčica obilježava 11. oktobra od 2012. godine s ciljem da ukaže na izazove s kojima se suočavaju djevojčice širom svijeta uz istovremeno osnaživanje djevojčica i ispunjavanje njihovih ljudskih prava.

- Današnja generacija mladih se priprema za ulazak u svijet rada koji se neprekidno transformira, prisutne su stalne inovacije i automatizacija procesa rada. Najviše su potrebni obrazovani i kvalificirani radnici. Međutim, procjene pokazuju da četvrtina mladih u svijetu, od kojih većina ženskog spola, trenutno nisu zaposleni niti se školuju - napomenula je ona.

Stoga je i ovogodišnja tema Međunarodnog dana djevojčica upravo sticanje praktičnih znanja/vještina neophodnih za zapošljavanje - to je  snaga djevojčica i djevojaka. 

- Ako djevojčica ide u školu, ona je sa svojim vršnjacima, stiče znanja, teoretska i ona praktična, koja će joj omogućiti da se zaposli i bude samostalna. Na ovaj način će ispuniti svoje potencijale i najbolje  doprinijeti blagostanju svoje porodice i sredine u kojoj živi.  S druge strane, rani brakovi krše osnovna prava djevojčica na učenje i razvoj i pravo da budu djeca. Borbom protiv ranih brakova, koju naglašava i predstava “Ruža”, zalažemo se za bolju budućnost djevojčica i društva u cjelini - poručila je Bologa.

Predstava je nastala kao rezultat zajedničke aktivnosti UNFPA i UNICEF-a BiH, a izvedbu je podržao ured UNFPA u Bosni i Hercegovini.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Mesihović s predstavnicima UNFPA: Opredijeljenost ka unapređenju položaja mladih u KS

Glas mladih za mir - Sarajevski okrugli stol o medijima i javnim politikama

UNFPA i Agencija za statistiku BiH - Važnost ažuriranih podataka za socioekonomskih razvoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo