Svijet     | 11.10.2018. 15:05 |

Poljski sud presudio da istospolni par registruje dijete

FENA Internet

VARŠAVA, 11. oktobra (FENA) - Lezbijskim roditeljima poljskog dječaka pruženo je pravo da ga registruju kao svoje dijete, odlučio je viši sud u presudi bez presedana u duboko konzervativnoj katoličkoj zemlji u kojoj su istospolni brakovi nezakoniti.

Slučaj se prvi put pojavio u lokalnoj administraciji u 2015. kada je Poljakinja zatražila da registruje svog sina koji je rođen u Londonu u 2014. kako bi dobio poljski rodni list, prenose dnevne novine Rzeczpospolita.

Poljakinja i njen partnerica registrovane su kao roditelji djeteta u Britaniji, ali su lokalne vlasti u Poljskoj odbile njen zahtijev.

Zvaničnik u Vrhovnom administrativnom sudu u četvrtak je potvrdio Reutersu da je sud sada presudio u korist istospolnog para. Pisano saopćenje suda moglo bi biti objavljeno tokom dana.

Poljski mediji javili su da je to prva presuda takve vrste u Poljskoj, gdje su istospolni brakovi nezakoniti i homoseksualci imaju manja prava nego u brojnim drugim evropskim zemljama.

Poljska je na drugom mjestu od 28 država članica EU kada su u pitanju ravnopravnost i nediskriminacija, sudeći po Rainbow Europe, organizaciji povezanoj s Međunarodnim udruženjem homoseksualaca, lezbijki, transrodnih i međurodnih osoba.

- Ova presuda otvorit će nove zakonske mogućnosti za roditelje, ona civilizira ljude i jača sigurnost porodica koje su izabrale da žive djelimično u Poljskoj i djelimično u inozemstvu - izjavio je Pawel Knut, advokat poljske organizacije za prava homoseksualaca, Kampanja protiv homofobije.

Poljska vladajuća nacionalistička Stranka prava i pravde (PIS), koju čine brojni poslanici koji su se usprotivili istospolnim brakovima, odbila je zahtijev za komentarom. Poljska biskupska konferencija koja zastupa poljsku Katoličku crkvu, saopćila je da radi na komentaru.

Prisustvo vjerskoj službi u padu je među 38 miliona Poljaka, zajedno s uticajem svećenstva na politiku, ali Poljska je ostala jedna od najreligioznijih evropskih zemalja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana