Bosna i Hercegovina     | 11.10.2018. 14:38 |

U komisijama za Srebrenicu i Sarajevo sudije, tužioci, predstavnici vlasti

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11. oktobra (FENA) – Vlada Republike Srpske (RS) dala je danas saglasnost na Prijedlog kriterijuma i institucija iz kojih će se birati članovi Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991-1995..

Prihvaćen je prijedlog entitetskog Ministarstva pravde da se za članove Komisije imenuju po dva predstavnika Narodne skupštine, Vlade, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, rada i boračko invalidske zaštite, te udruženja sudija i tužilaca, te Advokatske komore RS.

Također, po dva člana birat će sa pravnih fakulteta u Banjoj Luci i u Istočnom Sarajevu, te po jedan član filozofskih fakulteta iz ta dva grada, sa studijskih programa istorija, te prirodno-matematičkih fakulteta – studijski program geografija/demografija, kao i međunarodni pravni eksperti Akademije nauka i umjetnosti, saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Kriterijumi za izbor sudija i tužioca koji će biti u spomenutim komisijama su da imaju najmanje pet godina iskustva iz oblasti krivičnog prava i/ili međunarodnog humanitarnog prava, a za predstavnike akademske zajednice da imaju zvanje nastavnika (docent, vanredni profesor ili redovni profesor), dok se od međunarodnih pravnih eksperata traži da imaju znanja, iskustva i kompetencije iz oblasti krivičnog prava i/ili međunarodnog humanitarnog prava.

Predstavnici Ministarstva pravde imaju rok od 90 dana obaveze konsutacije s kandidatima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo