Bosna i Hercegovina     | 11.10.2018. 14:16 |

Sindikat Aluminija najavljuje masovne prosvjede u Sarajevu

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 11. listopada (FENA) - Na skupštini Nezavisnog sindikata zaposlenika (NZS) Aluminija, koja je održana u četvrtak u Mostaru, odlučeno je kako će, ako Vlada FBiH do 15. listopada ne donese strateške odluke o spašavanju Aluminija i omogući njegov daljnji rada, djelatnici tog poduzeća, zajedno sa svojim poslovnim kooperantima, izaći na masovne prosvjede ispred zgrade Vlade u Sarajevu.

Predsjednik Sindikata Romeo Biokšić podsjetio je kako Aluminij s Elektroprivredom HZHB ima ugovor o opskrbi električnom energijom samo do 15. listopada, nakon čega je upitan daljnji rad mostarskog poduzeća.

Predstavnici Sindikata u više su navrata tražili sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, dopremijerkom Jelkom Miličević te resornim ministrom Nerminom Džindićem, no do sastanka još uvijek nije došlo, kazao je Feni Biokšić.

NZS Aluminija ranije je uputio apel za pomoć Vladi FBiH i predstavnicima hrvatske politike u BiH.

"Mostar i čitava Hercegovina dovedeni su pred totalni kolaps. Svjesni smo da će neki odmah jedva dočekati i ovo stanje Društva, kao i moguće prosvjede djelatnika preusmjeriti u neke političke igre u ovo poslijeizborno vrijeme kada znamo kakvo je. Ono što im imamo za poručiti jeste da nas samo zanima daljnji rad našeg Aluminija i očuvanje naših radnih mjesta i da ne želimo kartu u jednom smjeru", rečeno je tada iz NZS-a.

Priopćenjem za javnost u srijedu se oglasila i Uprava Aluminija u kojem se navodi kako je zbog nagomilanih dugova i poskupljenja električne energije upitna budućnost te tvrtke te kako je krajnje vrijeme da se domaće vlasti sa svih razina uključe u rješavanje problema.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

Mostarska tvornica ima 900 zaposlenika, a uzevši u obzir djelatnike Aluminijevih kooperanata u BiH i u RH, čak 40.000 ljudi ovisi o njezinu postojanju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Tirana: Prosvjednici gađali zgradu albanske Vlade molotovljevim koktelima i kamenjem

Beroš: Prosvjed lijeve oporbe je tragikomičan, mislim da štrajka neće biti

Plenković: Prosvjed radikalne ljevice, poruke opet vulgarne i primitivne

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo