Bosna i Hercegovina     | 11.10.2018. 13:53 |

Optužnica protiv Dudakovića i 16 komandanata i pripadnika 5. korpusa ARBiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata 5. korpusa Armije RBiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most  i ratni zločin protiv civilnog stanovništva  na području općina Bihać i Cazin.

Optuženi su: Atif Dudaković, rođen 1953. godine; Ekrem Dedić, rođen 1953. godine; Sanel Šabić, rođen 1976. godine; Ibrahim Šiljedić zv. „Šiljo“, rođen 1973. godine; Safet Salihagić, rođen 1973. godine; Adis Zjakić, rođen 1975. godine; Hasan Ružnić, rođen 1973. godine; Redžep Zlojić, rođen 1966. godine; Samir Solaković, rođen 1972. godine; Fatmir Muratović, rođen 1972. godine; Muharem Alešević,  rođen 1973. godine; Husein Balagić, rođen 1954. godine; Ale Hodžić, zv. „Pumparica“, rođen 1970. godine; Edin Domazet, rođen 1970. godine; Ejub Koženjić, zv.“Ejko“ i „Šeširdžija“, rođen 1961. godine, Ibrahim Nadarević, rođen 1965. godine i Said Mujić, rođen 1960. godine.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još uvijek traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo