Svijet     | 11.10.2018. 12:18 |

Skoro 50.000 vojnika u vojnoj vježbi NATO-a u Norveškoj

FENA Internet

OSLO, 11. oktobra (FENA) - Oko 50.000 vojnika iz 31 zemlje učestvovat će u NATO-voj vojnoj vježbi "Trident Juncture 2018" u Norveškoj od 25. oktobra do 7. novembra, saopćile su Norveške oružane snage.

Svih 29 članica NATO-a i njegovih partnera Švedske i Finske, s oko 150 aviona, 65 brodova i do 10.000 vozila učestvovat će u vježbi, koja predstavlja najveće manevre alijanse od Hladnog rata. 

- Vježba će testireti kompletan vojni lanac - od obuke vojnika na taktičkom nivou do komande nad velikim snagama - navode Norveške oružane snage na svom websiteu.

Kolektivna odbrana postala ja sve značajnija odlika NATO-a zbog promjena u globalnoj sigurnosnoj situaciji od 2014., navodi norveška vojska, dodajuću da će vojna vježba pomoći "u osiguranju spremnosti i pripravnosti NATO snaga kako bi pokazale naše kolektivne kapacitete i snagu saveza". 

- NATO vježbe nisu usmjerene protiv bilo koje konkretne zemlje ili regije. Vježbe imaju za cilj osigurati da možemo djelovati zajednički u kriznim situacijama, bilo gdje kao saveznici - navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Države odlučile su da pošalju svoj nosač aviona na nuklearni pogon USS Harry S. Truman kako bi se prudružio vježbi koja će biti održana u centralnoj i istočnoj Norveškoj, uključujući okolne regije Sjevernog Arktičkog i Baltičkog mora, zahvatajući Island i zračni prostor Finske i Švedske, prenosi Xinhua. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta