Svijet     | 11.10.2018. 11:52 |

UN hvali pripreme afganistanskih snaga sigurnosti za parlamentarne izbore

FENA Internet

KABUL, 11. oktobra (FENA) - Misija UN-a za pomoć Afganistanu (UNAMA) pohvalila je afganistanske snage sigurnosti zbog priprema za predstojeće izbore, navodi UNAMA u saopćenju objavljenom u četvrtak.

Dok je pred afganistanskim parlamentarnim izborima nešto više od sedmice, UNAMA naglašava da je, uprkos ozbiljnim sigurnosnim izazovima, značajan napredak ostvaren u stvaranju uslova da većina građana obavi svoje pravo na glasanje.

Očekuje se da dugo odgađani parlamentarni i izbori za oblasna vijeća budu održani 20. oktobra. Više od 2.600 kandidata iz 33 od 34 pokrajine, izuzev pokrajine Ghazni, natjecat će za 249 mjesta u parlamentu.

- Afganistanske snage sigurnosti u potpunosti su odgovorne za pružanje bezbjednosti tokom izbornog procesa - navodi se pisanoj izjavi Tadamichi Yamamota, specijalnog izaslanika UN-a i čelnika UNAMA-e.

Skoro devet miliona registrovanih glasača, među kojima je tri miliona žena, od otprilike 12 miliona Afganistanaca s pravom glasa, glasat će na predstojećim izborima.

Afganistanski civili i dalje podnose gro posljedica oružanog sukoba. Više od 790 civila ubijeno je i više od 5.250 je ranjeno u borbama u prvih devet mjeseci ove godine, objavila  je UNAMA u srijedu, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta