Kultura     | 11.10.2018. 13:42 |

Film 'Južni vetar' Miloša Avramovića otvara Tuzla Film Festival

FENA Saopćenje

TUZLA, 11. oktobra (FENA) - Filmom 'Južni vetar' Miloša Avramovića u petak navečer bit će otvoren sedmi Tuzla Film Festival (TFF), a u osam dana festivala filmovi će biti prikazivani u okviru pet grupa (dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, kratki igrani i future generation short films).

Na pres-konferenciji u Narodnom pozorištu Tuzla danas je najavljeno da je, zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, ove godine Direkciji Tuzla Film Festivala pristiglo mnogo više filmova nego dosad zbog čega će taj festival i trajati duže.

- Ove godine pristiglo je više od 800 filmova. Zato smo se ove godine potrudili više nego ikad. U okviru osam dana Festivala bit će upriličena projekcija 120 filmova, od čega je sedam dugometražnih u konkurenciji - rekao je osnivač i idejni tvorac TFF Boris Balta.

Za ovogodišnji Tuzla Film Festival najavio je i svjetske premijere, čak iz Japana.

- Tuzla Film Festival uspio je svrstati se u deset najvećih festivala po veličini, na Balkanu. To se određuje na osnovu različitih faktora kao što su veličina festivala, broj gostiju, kvaliteta festivala, broj filmova... - rekao je Balta.

Predstavljena je i monografija 'Festivalski život pokretnih slika', autora Srđana Vukadinovića i Borisa Balte. Monografija je izdanje o poludecenijskom trajanju Tuzla Film Festivala.

Sponzor Festivala je Narodno pozorište Tuzla, a direktor Mirza Ćatibušić izrazio je zadovoljstvo zbog ponovne saradnje, te istaknuo vrijednost festivala te vrste koji 'Tuzlu stavlja na viši kulturni nivo'.

Selektor dokumentarnih filmova i član žirija za dugometražni film Srđan Vukadinović rekao je da ove godine, u smislu dokumentarnog filma, postoje dvije podgrupe. Prva govori o žurnalizmu i njegovom profesionalizmu, a druga se bavi filmom.

Karte za projekcije filmova mogu se nabaviti u Narodnom pozorištu Tuzla (biletarnica), od 10 do 15 sati. Karte za otvaranje Festivala i projekciju filma 'Južni vetar' koštaju 10 KM, a cijena za ostale dugometražne filmove, kao i za zatvaranje Festivala je 5 KM.

- Ulaz na sve ostale projekcije (kratki igrani, animirani, dokumentarni i internacionalni film) je slobodan. Sve projekcije nakon ceremonije otvaranja u BKC Tuzla, dešavat će se u Narodnom pozorištu Tuzla - navodi organizator.

Film 'Južni vetar' Miloša Avramovića bit će prikazan u petak na svečanoj ceremoniji, u Bosanskom kulturnom centru s početkom u 19.30 sati. Dodjela 'Vile' i ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg festivala bit će upriličena 19. oktobra, projekcijom serije 'Novine' Dalibora Matanića. Osim projekcija filmova, u okviru festivala i ove godine bit će upriličena kafa sa poznatima, te radionice na UNTZ na Filozofskom fakultetu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Film 'Indigo kristal' Luke Mihajlovića pobjednik 12. Tuzla Film Festivala

Film 'Balada' rediteljice Aide Begić pobjednik Tuzla Film Festivala

Otvoren 11. Tuzla Film Festival

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'