Bosna i Hercegovina     | 10.10.2018. 13:26 |

Članovi GFA 'Bugojno' položili cvijeće na mezar rahmetli Selme Agić

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 10. oktobra (FENA) - Današnjem otkrivanju spomen-obilježja ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na drugu godišnjicu stadanja studentica Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe, prisustvovat će mnogi stanovnici bugojanske općine, među kojima i veliki broj folklorista, koji su organizirano krenuli put Sarajeva.

Prije toga, posjetili su groblje Jaklić i položili cvijeće na Selmin mezar, te učenjem Fatihe ili drugi način, predvođeni Selminim roditeljima, odali joj počast uz poruku kako će se uvijek sjećati njenog vedrog lika "koji je rušio sve barijere pred sobom“.

-Sramotno je to što je sud uradio, i način na koji je kaznio osobu odgovornu za njenu, i smrt njene prijateljice. Nadam se da će u drugostepenom postupku dobiti zasluženu kaznu - kazao je umjetnički rukovodilac GFA "Bugojno“ Enes Šehić.

Za roditelje rahmetli Selme Agić, današnji je dan jedan od najtužnijih, a protekle dvije godine najbolnije u životu.

-Protekle dvije godine su prošle u neznanju i borbi za pravdu. To je bila najviše borba za drugu djecu, da se njima ne desi isto. Jer, Selmi je oduzet život i niko je ne može vratiti. Ipak, drago mi je što ćemo otkriti danas spomenik u Sarajevu, da imamo neki trag, da se zna, da se ne zaboravi - kazao je otac rahmetli Selme Agić, Amir.

Dodao je kako se nada da će činu otkrivanja spomen-obilježja prisustvovati mnogi građani, i da će to biti prava poruka tužilaštvu i sudstvu "koji su zakazali u slučaju Selmine i Editine smrti“.

On je zahvalio članovima GFA "Bugojno“ na odluci da polože cvijeće na Selmin mezar i prisustvuju otkrivanju spomen-obilježja ispred sarajevskog Filozofskog fakulteta, gdje je studirala.

-Jako mi je bitno da se ljudi sjete, da se ne zaboravi i zbog nas porodica, ali i zbog javnosti. Jer, vidite, mi imamo lijepu omladinu, koja se zna sjetiti kako postupiti u nekim trenucima. Jer, lako je biti uz čovjeka kad je neko veselje. Treba biti uz čovjeka kad je u žalosti, i kada mu je najteže u životu - naglasio je Amir Agić.

Studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe usmrtio je Sanjin Sefić 10. oktobra 2016., dok su prelazile pješački prijelaz u Sarajevu.

On je krajem septembra osuđen na 14,5 godina zatvora prvostepenom presudom Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu.

Sudsko vijeće proglasilo je Sefića krivim po obje tačke optužnice, odnosno za počinjenje dva teška krivična djela, protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom stradanja dvije osobe, i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Čović i Filipović u posjetu stranačkom vodstvu Uskoplja i Bugojna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo