Kultura

Julian Lage na XX2. Jazz Festu Sarajevo

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Julian Lage, "čudo od djeteta" o kojem je snimljen dokumentarac kada je imao samo osam godina, sa 12 je nastupao na dodjeli nagrada Grammy, u 31. godini života jedan je od istaknutijih muzičara svoje generacije i gitarista fascinantne tehnike i talenta koji iza sebe ima gotovo 30 albuma i tri Grammy nominacije za najbolji album.

Lage je ove godine već objavio tri albuma, a za album Mount Royal iz prošle godine, snimljen sa Chrisom Eldridgeom, osvojio je uz nominaciju za Grammy i Independent Music Award za najbolji instrumentalni album godine, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.

Ovaj gitarista nije nepoznat festivalskoj publici, o njegovim izvedbama na scenama Jazz Festa Sarajevo pisali su i međunarodni muzički kritičari, a o njegovom iznimnom talentu i umijeću publika ovogodišnjeg festivala će svjedočiti na različitim nastupima koje će Julian Lage održati na XX2. Jazz Festu Sarajevo – na ukupno šest evropskih premijera.

Na otvaranju XX2. Jazz Festa 2. novembra nastupit će u kvartetu Insurrection, nakon toga predstavit će se u gitarističkom triju sa Gyanom Rileyem i Billom Frisellom izvodeći još uvijek nesnimljeni repertoar Nove Cantici per Francesco d'Assisi. Nastupit će i u kvartetu pjevačice Petre Haden te kao član koncepta Cobra.

Kao što je prije dvije godine evropsku premijeru u Sarajevu imao program The Bagatelles Marathon, tako će 3. novembra biti održan "MASADA dan" s 11 koncerata uključujući i The Book of Angels Special i evropsku premijeru The Book Beriah Marathona.

U SARTR-u će u okviru prvog programa premijeru imati Angels Quartet u kojem pored Juliana Lagea nastupaju John Zorn, basista Jorge Roeder i bubnjar Kenny Wollesen, dok će u okviru Maratona, u Domu policije Lage još jednom nastupiti, u duetu sa gitaristom Gyanom Rileyjem.

Ulaznice za sve festivalske programe moguće je kupiti u sistemu kupikartu.ba. Na web stranici Jazz Festa u prodaji su još samo nekoliko dana i kompleti ulaznica.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.