Bosna i Hercegovina     | 10.10.2018. 13:23 |

Ombudsmani: U BiH LGBT osobe i dalje ne uživaju stvarnu ravnopravnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Ombudsmani za ljudska prava u BiH povodom 11. oktobra, Međunarodnog "Coming out" dana (simboličko izlaženje iz ormara, obznanjivanje sopstvene seksualnosti, rodnog identiteta i spolnih karakteristika) žele skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da LGBT osobe u Bosni i Hercegovini i dalje ne uživaju stvarnu ravnopravnost u svakodnevnom životu.

Bosna i Hercegovina kao potpisnica Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda treba preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se svim osobama omogućilo uživanje prava i sloboda bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi.

U Preporuci Odbora ministara državama članicama o mjerama za suzbijanje diskriminacije na osnovu seksualne orijenacije ili rodnog identiteta, državama članicama Vijeća Europe, pa tako i Bosni i Hercegovini, date su preporuke u cilju unapređenja položaja pripadnika LGBT zajednice.

Slijedom navedenog, Ombudsmani su u septembru 2016. godine objavili Specijalno izvješće o pravima LGBT osoba u BiH u kojem su utvrdili trenutno stanje i stvarni pristup ljudskim pravima pripadnika LGBT zajednice, a koje sadrži podatke i informacije dobijene od javnih vlasti, nevladinih organizacija, akademskih stručnjaka, kao i primjere iz prakse institucije Ombudsmana.

U Izvješću Ombudsmani su preporukama zatražili poduzimanje niza konkretnih zakonskih i administrativnih mjera usmjerenih ka poboljšanju položaja ove populacije.

U konačnici Ombudsmani ističu da, iako je u proteklom periodu zakonodavni okvir za zaštitu od diskriminacije unaprijeđen, javne vlasti moraju poduzeti dodatne napore u cilju unapređenja položaja te populacije u svim sferama života, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bjelorusija pripremila nacrt zakona kojim se kažnjava 'promoviranje netradicionalnih odnosa'

Zagreb Pride: Govor mržnje postaje sve raširenija pojava

Gradonačelnik Beograda: Neće biti zastave duginih boja na Skupštini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo