Svijet     | 10.10.2018. 12:28 |

TheTimes - May bi mogla imati podršku 30 do 40 laburističkih poslanika za Brexit

FENA Internet

LONDON, 10. oktobra (FENA) - Između 30 i 40 poslanika iz opozicione Laburističke stranke bilo bi spremno da podrži sporazum o Brexitu koji premijerka Theresa May nastoji postići s Evropskom unijom, pišu u srijedu novine The Times, pozivajući se na neidentifikovane poslanike.

Evropski pregovarači vjeruju da je sporazum o Brexitu "veoma blizu", saopćili su dilomatski izvori Reutersu prošle sedmice, iako je nejasno može li May dobiti odobrenje sporazuma od britanskog parlamenta.

Oko 320 glasova u parlamentu, koji broji 650 poslanika, potrebno je za većinu na glasanju.

May ima 315 poslanika i vlada s funkcionalnom većinom od 13 poslanika zahvaljujući sporazumu s deset poslanika iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), iako "pobunjenici" u njenoj stranci tvrde da bi 40 poslanika moglo glasati protiv njenog sporazuma.

The Times navodi da bi se grupa, između 30 i 40 poslanika, mogla usprotiviti stranačkom čelniku Jeremy Corbynu i glasati za sporazum za koji se May nada da će biti postignut do kraja godine.

U scenariju o kome je raspravljano, laburistički poslanici bi prvobitno odbili svaki sporazum kako bi dokazali lojalnost stranačkom čelništvu, ali ako parlamentarni ćorsokak potraje "pobunjenici" bi podržali svaki sporazum koji spriječava haotično britansko napuštanje unije, piše The Times.

Ukoliko poslanici odbace sporazum, pokušaji premijerke May mogli bi propasti i Britanija bi bila suočena s napuštanjem EU bez sporazuma, u scenariju za koji brojni investitori i poslovni čelnici strahuju d bi oslabio Zapad, izazvao paniku na finansijskim tržištma i blokirao bi arterije međunarodne trgovine.   

Ujedinjeno Kraljevstvo bez sporazuma bi ušlo u trgovinske veze s EU-om s carinskim aranžmanima koje je odredila Svjetska trgovinska organizacija, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!