Kultura     | 10.10.2018. 11:55 |

Simpozij 'Čovjek-Šuma-Nauka' u povodu 70. godišnjice Šumarskog fakulteta

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Šumarski fakultet u Sarajevu je temeljna visokoškolska ustanova za obrazovanje kadrova u toj oblasti i tokom 70 godina postojanja smo prošli kroz burnu historiju - kazao je dekan Šumarskog fakulteta Mirza Dautbašić tokom otvorenja dvodnevnog Međunarodnog simpozija "Čovjek - Šuma - Nauka- PEFOSS" koji je počeo danas u Sarajevu povodom obilježavanja 70. godišnjice postojanja i uspješnog rada te obrazovne institucije.

Simpozij je okupio više od 200 učesnika, a predavači su neki od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti šumarstva i hortikulture.

Dekan Dautbašić je naglasio da je Šumarski fakultet u Sarajevu u proteklih pet godina zaposlio osam najboljih studenata, a u samo proteklih nekoliko mjeseci su četiri mlada asistenta doktorirala, koji će u narednoj akademskoj godini biti profesori.

- Radimo i sa ponosom ističemo sve naše rezultate u proteklom periodu - kazao je dekan Dautbašić te dodao da uspješno sarađuju sa domaćim i stranim institucijama.

Istakao je da se njihovi diplomanti, magistranti i doktoranti, zahvaljujući stečenim znanjima na Šumarskom fakultetu, usavršavaju na najpoznatijim i najprestižnijim svjetskim fakultetima i institutima u oblasti šumarstva i hortikulture.

- Predano radimo na podizanju kvaliteta obrazovanja, a činjenica da diplomanata, magistranata i doktoranata sa našeg Fakulteta gotovo da nema na biroima za zapošljavanje najbolje govori o kvalitetu kadrova koji stiču znanje na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu - zaključio je.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj navodi da je Šumarski fakultet u teškim vremenima uspio da opstane te se posebno osvrnuo na period rata kada je zgrada fakulteta zapaljena i uništena. Ipak, dodao je, trudom i radom uspjeli su obnoviti zgradu.

Smatra da Šumarski fakultet ima veliku perspektivu, da je potreban BiH, jer se šumarstvom može upravljati samo na temeljima nauke.

- I na polju nauke i na polju struke, ovaj fakultet je izvanredan i treba ga još više razvijati - poručio je rektor.

Dekan za akademske poslove Univerziteta u Göttingenu Achim Dohrensusch ustvrdio je da imaju dugotrajnu saradnju sa Šumarskim fakultetom u Sarajevu koja je počela prije 30 godina. Podvlači da se saradnja odnosi na razmjenu studenata i profesora, organiziranje ljetnih škola i saradnju na polju nauke.

- BiH je zemlja sa mnogo šume i vrlo je bitno da postoje ljudi koji će upravljati tim dobrima na održiv način, jer obrazovanje ima glavnu ulogu u tom kontekstu - poručio je.

U proteklih 70 godina kontinuiranog rada, Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu obrazovao je i odgojio generacije inžinjera, magistara i doktora nauka u oblasti šumarstva i hortikulture, koji predano brinu o uzgoju, gazdovanju, efikasnom iskorištavanju i zaštiti šume kao najznačajnijeg resursa Bosne i Hercegovine.

Sedam decenija uspješnog rada Šumarskog fakulteta bit će obilježen i brojnim drugim aktivnostima, koje će završnicu imati 12. decembra akademijom u Narodnom pozorištu Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sastanak čelnika zemalja članica NATO-a, duboke razlike umjesto jedinstva

Počelo 5. međunarodno savjetovanje 'Šumsko inženjerstvo jugoistočne Evrope'

Šumarski fakultet u Sarajevu obilježava 70. godišnjicu uspješnog rada

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta