Bosna i Hercegovina     | 10.10.2018. 12:14 |

Primjeri Sarajeva u održivom razvoju predstavljeni na konferenciji u Beču

FENA Hazim Aljović

BEČ, 10. oktobra (FENA) - Sarajevska žičara predstavljena je kao pozitivan primjer održivog razvoja na konferenciji u Beču u čijem fokusu rada je 17 ciljeva Agende 2030 koju su države članice Ujedinjenih nacija usvojile u septembru 2015. godine.

U dvodnevnim aktivnostima učestvuje delegacija Grada Sarajeva, a uime delegacije Tarik Hamzić predstavio je aktivnosti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, navodeći da je žičara jedan od projekata koji ispunjava veći broj ciljeva iz Agende kao što su održivost, saradnja s drugim gradovima, obrazovanje, zaštita i promocija prirode, zdravlje, blagostanje, zapošljavanje.

- Žičara koja je ponovo otvorena u aprilu ove godine povezuje centar Sarajeva i Trebević, 'pluća grada'. To nije isključivo infrastrukturni projekt nego i vraćanje simbola Sarajeva građanima, ali i veći motiv za odlazak u prirodu - istakao je Hamzić naglašavajući da je za šest mjeseci ostvareno više od 700.000 pojedinačnih vožnji.

Jedan od ciljeva Agende 2030 je saradnja, a Hamzić je naglasio da je žičara dobar primjer toga, jer je uspostavljena saradnja Sarajeva, Tirane, Skoplja, Dubrovnika, Maribora i drugih gradova koji razmjenjuju iskustva u radu žičara.

Hamzić je govorio i o problemima u Sarajevu, u prvom redu o zagađenosti zraka navodeći podatak da je Sarajevo najzeleniji glavni grad u Evropi po indeksu vegetacije, ali i često najzagađeniji sa stanovišta emisije štetnih čestica.

- I u tom pravcu Agenda 2030 će biti od pomoći, a u planu je izrada 'smart strategije' za Sarajevo u čemu pomažu brojne organizacije, a postoji i saradnja s Gradom Bečom - kazao je Hamzić.

Direktor za planiranje Grada Beča Thomas Madreiter je poručio da su gradovi rješenje, a ne problem i da uvijek ima načina za kvalitetan život.

Beč je, istakao je, suočen sa snažnim porastom populacije i ima određenih problema sa doseljenicima i njihovom integracijom, ali intenzivnim radom i za to ima rješenje te će Beč ostati konkurentan, odnosno nastaviti nositi titulu poželjnog grada.

- Kada ste među gradovima najpoželjnijim za život to je veliki izazov, ali brojne aktivnosti među kojima i 17 ciljeva Agende 2030 su nam okvir za socijalnu inkluziju, zdravlje, dobro obrazovanje - naglasio je Madreiter.

Rukovodilac odjeljenja za urbanizam Grada Ljubljane Miran Gajšek smatra da je glavni grad Slovenije na dobrom putu da opet bude ''glavni zeleni grad Evrope'' kao što su to bili 2016. godine, jer su većinu aktivnosti bazirali na to.

Naveo je da ostaje 75 posto grada pod zelenim površinama te koncept da je svakom stanovniku priroda dostupna za 15 minuta.

- Teško je držati ovaj tempo, ali je kvalitet života time bolji - kazao je Gajšek te dodao da je dobar život potreban svim stanovnicima.

Najavio je brojne projekte koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života u Ljubljani naglašavajući da svi moraju raditi na njima, razvijati ih brzo i ne čekati na buduće generacije.

Smatra da su površine najveći resurs, ali i zadatak koji se mora pametno riješiti.

- Iza svih ciljeva stoje ljudi koji imaju svoja prava, koji su rođeni s tim pravima i moraju biti poštovana čitav život - poručila je Shams Asadi, rukovoditeljica Kancelarije za ljudska prava Grada Beča.

Istaknula je da je Beč grad ljudskih prava te ocjenjuje da je Agenda 2030 dobar okvir kako da se prava implementiraju u svakom gradu.

Sa dvodnevne konferencije u Beču koju su organizirale Ujedinjene nacije poručeno je da svaki čovjek mora biti uključen u realizaciju Agende 2030.

Svijet bez siromaštva, svijet bez gladi, zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost, čista voda i sanitarni uslovi, pristupačna energija iz čistih izvora, dostojanstven rad i ekonomski rast, industrija, inovacije i infrastruktura, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna potrošnja i proizvodnja, očuvanje klime, očuvanje vodenog svijeta, očuvanje života na zemlji, mir, pravda i snažne institucije te partnerstvom do ciljeva, 17 je ciljeva iz Agende. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom