Najave     | 10.10.2018. 11:24 |

U Goraždu sutra počinje 15. Sajam 'Dani jabuke'

FENA Elma Geca

 GORAŽDE, 10. oktobra (FENA) - U Goraždu će sutra biti otvorena 15. privredno-kulturna manifestacija "Dani jabuke“.

Kako je Feni kazao predsjednik Udruženja "Dani jabuke“ Mirsad Hubanić, do 13. oktobra sajam koji je internacionalnog karaktera i ove godine okupit će oko 100 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

- Ove godine obilježavamo svojevrsni jubilej manifestacije po kojoj je ovaj dio BiH postao prepoznatljiv, tačnije jedan je od najpoznatijih u ovoj oblasti u regionu. Interesovanje je zaista veliko tako da imamo razloga biti zadovoljni i ponosni jer ove godine imamo učesnike iz četiri zemlje - kazao je Hubanić.

Podsjeto je da je sajam “Dani jabuke” već osam godina u kalendaru bh. sajmova, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu.

-Pored izložbenog dijela i stručnih predavanja posebno značajan događaj u okviru ove manifestacije po kvalitetu i brojnosti učesnika je tradicionalni Kviz znanja za učenike poljoprirednih-tehničkih škola u kojem će ovoga puta učestvovati 12 škola iz četiri države. Na sajmu očekujemo veliki broj posjetilaca i učesnika, a i ove godine bit će dodjeljena priznanja za kvalitet proizvoda - kazao je predsjednik Udruženja "Dani jabuke“.  

U okviru manifestacije biće održani i takmičenje škola iz BiH i regiona pod nazivom "Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji“, te okrugli sto na temu "Pravilna upotreba pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava“.

Petnaestu privredno-kulturnu manifestaciju "Dani jabuke“ u Goraždu će, kako je najavljeno, otvoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bih Mirko Šarović. 

Cilj sajma je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja. Prvi voćni rasadnik u BiH formiran je upravo u ovom gradu 1910. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!