Bosna i Hercegovina     | 10.10.2018. 11:21 |

Obilježena 26. godišnjica masakra u Tahtali sokaku

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Na današnji dan prije 26 godina, od granate ispaljene s agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva, u ulici Tahtali sokak broj 10 poginulo je šest građana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene.

Tim povodom u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, članovi porodica nastradalih, prijatelji, rodbina, komšije, učenici osnovne škole ''Musa Ćazim Ćatić'' i učenici srednjih škola - Trgovačke, Zubotehničke i Medinske, položili su cvijeće ispred spomen-ploče te učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili počast nevinim žrtvama.

- Na današnji dan 1992. godine u ulici Tahtali sokak je počinjen stravičan zločin. Ubijeno je šest nevinih građana, od kojih troje djece. U dječijoj igri ubijen je dječak od devet godina i dvije djevojčice od četiri i pet godina - kazao je Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica.

Tog kobnog dana ratne 1992. ubijeni su četverogodišnja Anela Isanović, petogodišnja Belma Ahmetović i devetogodišnji Dževad Dautbašić te još troje odraslih članova jedne porodice - Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

- Kao na mnogim drugim mjestima djeca su u tom momentu bila u igri, tako da i ovaj zločin potvrđuje da su zločinci s namjerom i ciljano ubijali građane a posebno djecu tokom opsade Sarajeva - kazao je Grabovica dodavši kako je danas na dostajnstven način obilježena godišnjica i odata počast nevino stradalim.

Grabovica je naglasio da je za učenike koji su bili prisutni održan historijski čas kako bih im se stavilo do znanje šta se događalo devedesetih godina, šta je istina te šta je to o čemu oni trebaju da vode računa u svom školovanju i budućnosti.

Obilježavanju godišnjice stradanja u ulici Tahtali sokak su prisustovali i predstavnici Gradske uprave Grada Sarajeva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana