Bosna i Hercegovina     | 09.10.2018. 19:53 |

Za Predstavnički dom FBiH najviše mandata SDA-u, SDP-u i HDZ-u

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila je danas da je za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH obrađeno 82,72 posto biračkih mjesta, gdje je registrirano 7,91 posto nevažećih listića.

Prema ovim neslužbenim, nepotpunim i preliminarnim rezultatima najviše mandata u narednom četverogodišnjem periodu imat će Stranka demokratske akcije (SDA) sa osvojenih 25,69 posto glasova i Socijaldemokratska partija (SDP) sa osvojenih 14,62 posto glasova.

Potom slijede stranke okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH - HSS, HKDU, HSP-HNS, HSP DR AS, HDU, HSS SR sa osvojenih 14,3 posto glasova, zatim Demokratska fronta sa osvojenih nešto više od devet posto glasova i Savez za bolju budućnost sa osvojenih 6,87 posto glasova.

Izborni prag prešla je i Naša stranka sa osvojenih 4,74 posto glasova, Pokret demokratske akcije (PDA) sa oko četiri posto glasova i Nezavisni blok sa osvojenih 3,5 posto glasova.

Čak 18 stranaka koje su se predložile svoje kandidate na ovim izborima za Predstavnički dom Federalnog parlamenta nije prešlo izborni cenzus od tri posto, a među njima su A-SDA, HDZ 1990, Stranka za BiH, Narod i pravda, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i BPS. 

Manje od jedan posto glasova dobile su Stranka penzionera, Laburisti BiH, Hrvatska republikanska stranka, BOSS, Srpska lista, LDS, DNZ, Hrvatska stranka, Srpska napredna stranka, Komunistička partija, Savez za Stari Grad, Demokratska stranka, Prva stranka i Savez za novu politiku.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

ISPRAVKA - CIK BiH - Sankcionirani članovi biračkih odbora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo