Bosna i Hercegovina     | 09.10.2018. 14:01 |

Ujedinjeni u borbi za očuvanje prirode sliva rijeke Save

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9.oktobra (FENA) – Banjalučki Centar za životnu sredinu, kao član mreže zaštićenih i potencijalno zaštićenih područja prirode u slivu rijeke Save, naredne tri godine učestvovat će u implementaciji novog projekta kroz međunarodni program “Interreg DTP”.

Projekt „Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama - Sava TIES“ će se istovremeno provoditi u četiri države savskog sliva kao dio prekogranične saradnje (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija).

Na predstavljanju projekta u Novom Sadu, od 1. do 4. oktobra, istaknuto je da je cilj pronaći najefikasnija rješenja za uklanjanje, suzbijanje i kontrolu stranih invazivnih vrsta biljaka u slivu rijeke Save.

Članice mreže su kroz aktivnosti sprovedene u protekle tri godine prepoznale invazivne strane biljke i njihovo širenje kao veliku prijetnju i problem u očuvanju vrijednih staništa u slivu rijeke Save.

-Invazivne strane vrste su biljke, životinje i drugi organizmi, koji nisu prirodno rasprostranjeni na određenom području, već su uneseni prvenstveno ljudskim djelovanjem. Ono što ih čini nepoželjnim je njihovo brz rast i širenje čime populacije novih organizama postaju prepreka za normalan razvoj domaćih vrsta i zajednica te na taj način dugoročno značajno mjenjaju autohtone ekosisteme – saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Kako dodaju, slivom rijeke Save se već desetinama godina nekontrolisano šire mnoge invazivne vrste biljaka koje su trenutno prisutne na velikim površinama čime ugrožavaju malobrojna preostala vrijedna prirodna staništa i osjetljive ekosisteme u slivu rijeke Save (kao što su ugrožena močvarna staništa, bare i sl.).

Pored navedenog negativnog ekološkog uticaja, strane invazivne vrste biljaka čine i negativan ekonomski uticaj kroz smanjenje plodnosti zemljišta, smanjenje plodne poljoprivredne površine, uzrokuju velike probleme kod odbrana od poplava, izazivaju alergijske reakcije (npr. svima poznata ambrozija, koja izaziva alergijske reakcije, je takođe strana invazivna biljna vrsta) i dr.

Procjenjuje se da šteta koju invazivne vrste imaju na svjetsku ekonomiju iznosi oko 1,4 biliona dolara, tj. oko pet posto vrijednosti svjetske privrede.

U sklopu ovog projekta, na sedam područja u četiri zemlje, testiraće se različite metode za djelotvorno uklanjanje stranih invazivnih biljaka poput: pajasena (Ailanthus altissima), bagremca (Amorpha fruticosa), jasenolisnog javora (Acer negundo) i mnogih drugih, a koje već uzrokuju ozbiljne štete u slivu rijeke Save i šire.

Centar za životnu sredinu svoje aktivnosti provodit će na području bare Tišina, kod Šamca.

Bara Tišina je prepoznata kao Natura 2000 područje i trenutno se provode procedure u cilju proglašenja tog područja zaštićenim prirodnim dobrom.

Partneri na projektu su: fondacija EuroNatur (Njemačka), Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje (Slovenija), JU Park prirode Lonjsko Polje (Hrvatska), JU Zeleni prsten Zagrebačke županije (Hrvatska), JP Nacionalni park Una d.o.o. Bihać (Bosna i Hercegovina), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina), Pokrajinski zavod za zaštitu prirode AP Vojvodine (Srbija), Pokret Gorana Sremska Mitrovica (Srbija) i JP Vojvodina šume (Srbija).

Projekt je sufinansiran sredstvima Evropske unije (ERDF, IPA), a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.604.137 eura.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavljeni rezultati projekta jačanja mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

U Goraždu trodnevna radionica 'Komunikacija sa ranjivim grupama'

Policijski službenici spasili strane državljane iz Save

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo