Kultura     | 08.10.2018. 22:40 |

Bogat program književne manifestacije 'Šopovi dani na Plivi'

FENA Saopćenje

JAJCE, 8. listopada (FENA) - U Jajcu se održava jedna od najvažnijih književnih manifestacija u BiH -  Šopovi dani na Plivi, koja do 20. listopada svojim posjetiteljima nudi bogat i zanimljiv program.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak - podružnica Jajce prvi je put spomenutu manifestaciju organiziralo 1997. godine. Tijekom posljednjih dvadesetak godina njezin koncept bio je raznolik, od trodnevnih simpozija, različitih predavanja, književnih večeri i promocija. Posljednjih godina ova manifestacija traje dulje te je ispunjena različitim aktivnostima i sadržajima, a ove se godine održava od 1. do 20. listopada.

Počasni gost ovogodišnjih Šopovih dana na Plivi je Darko Cvijetić koji je posjetio jajačke osnovne i srednju školu družeći se s učenicima. Proglašeni su i pobjednici literarnog natječaja za učenike koji se svake godine otvara u sklopu ove manifestacije.

Pored toga, u rodnoj kući Nikole Šopa održano je druženje pjesnika. Čitajući svoju poeziju odali su priznaje i poklonili se Šopu pjesnici - Sanja Križanac, Radmilo Radovanović, Mirjana Jezildžić, Anto Zirdum, Džemal Sefer, Rabija Memeledžija, Anita Martinac, Stjepan Zelenika, Željko Barišić, te Branko Serdar, jajački pjesnik koji je svoj prvijenac pod nazivom "Vrijeme kameleona" čitateljima predstavio na 15. Šopovim danima na Plivi.

Nakon pjesničkog druženja uz poeziju, gostujući pjesnici, počasni gost Darko Cvijetić i ostali gosti položili su vijenac na spomenik Nikole Šopa, a potom je Cvijetić održao predavanje na temu "O kazalištu i poeziji danas".

Manifestacija se nastavlja, a slijede književna večer, natjecanja u čitanju te poznavanju lika i djela N. Šopa, performans Tražim ulicu za svoje ime itd.

Podsjećamo, generalni sponzori manifestacije su Središnja uprava HKD Napredak, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Srednjobosanske županije i Općina Jajce.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo