Bosna i Hercegovina     | 08.10.2018. 16:59 |

Elfija Ćerimagić se ne nalazi u knjizi umrlih Općine Centar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Služba za opću upravu Općine Centar Sarajevo je nakon provjere utvrdila da se Elfija Ćerimagić ne nalazi u knjizi umrlih Općine Centar, te da je za brisanje sa biračkog spiska nadležna općina u čijoj matičnoj knjizi umrlih je izvršen upis.

Naime, nakon što se Fadil Ćerimagić 7. oktobra na konferenciji za medije Centralne izborne komisije BiH obratio javnosti i istakao da se njegova majka Elfija 11 godina nakon smrti nalazi na biračkom spisku, Služba za opću upravu Općine Centar izvršila je uvid u podatke kojima raspolaže i utvrdila da je Elfija Ćerimagić umrla 2007. godine, ali i da je upis u matičnu knjigu umrlih izvršen u Općini Stari Grad.

U skladu sa zakonskim propisima, iz Općine Centar ističu da je Matični ured Općine Stari Grad bio u obavezi dostaviti izvještaj o smrti MUP-u Kantona Sarajevo, odnosno CIPS-u, kako bi, na osnovu izvještaja, izvršio odjavu prebivališta i lične karte, a samim time i odjavu u biračkom spisku.

- Uzimajući u obzir navedeno, s obzirom da Općina Centar u konkretnom slučaju nije nadležna, Općina Stari Grad, u čiju matičnu knjigu umrlih je upisana Elfija Ćerimagić je dužna da poduzme mjere kako bi se u saradnji s nadležnim organima izvršilo brisanje sa biračkog spiska - stoji u saopćenju Općine Centar.

O svemu navedenom je obaviješten i generalni tajnik CIK-a BiH sa kojim su danas obavljeni razgovori i prezentirani podaci sa kojima raspolaže Općina Centar Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'