Kultura     | 07.10.2018. 10:08 |

Kreševljaković: I ovogodišnji MESS ostao vjeran sebi i svojoj tradiciji

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - I ovogodišnji 58. internacionalni teatarski festival MESS ostao je vjeran sebi i svojoj tradiciji, a to mi se čini najvažnijim. Teme kojima se bavio, a rekao bih teme kojima se bavi teatar, jesu one s kojim se susrećemo svakodnevno - ocijenio je za Fenu direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Festival MESS završen je sinoć dodjelom nagrada, a u teatru je i ovaj put ostavio značajan trag otvarajući brojna pitanja društvenog angažmana, poput odnosa prema porodici, rata, ropstva, uništenja kulturno-historijskog naslijeđa.

Kreševljaković podvlači da je teatar refeksija svijeta u kojem živimo, naglasivši općenito važnost potrebe za komunikacijom, u čemu su ove godine posebno ponosni na preteći program - MESS Forume gdje su neke od tema iz predstva artikulirane i kroz razgovor sa akterima predstava i drugim javnim radnicima i intelektualcima.

- Posjećenost ovih programa kao i samih predstava možda je najbolji pokazatelj općenito interesa za teme kojima smo se bavili. Ako je pitanje da li teatar i festivali mogu nešto spektakularno promijeniti u društvu, odgovor je da ne mogu, ali mogu promijeniti pojedinca...Takva promjena je prvi korak ka nekoj ljepšoj slici svijeta od ove u kojoj danas živimo - smatra on.

Komentirajući mogućnost kulturnih djelatnika da utiču na svijest pojedinaca te da li smiju posustati u svojoj borbi i angažmanu u kritikovanju loših pojava savremenog društva, mišljenja je da je to u biti njihova obaveza.

- I kada bi posustali u tim, ako hoćete i utopijskim vjerovanjima, onda ne bi bili umjetnici niti kulturni radnici...Umjetnici i kulturni radnici po definiciji moraju biti savjest društva - mišljenja je Kreševljaković.

Odzivom publike i ovogodišnjim festivalskim izdanjem općenito direktor MESS-a je veoma zadovoljan, ocjenjujući da je ovo bio jedan od boljih festivala u posljednjih deset godina i programski, ali i svakom drugom pogledu.

- Svakako bih se zahvalio selektorima na zaista fantastičnoj programaciji, ali i svima onima koji su pomogli da ovogodišnji MESS zaista bude pravi teatarski praznik - zaključio je za Fenu Kreševljaković.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu