Kultura     | 07.10.2018. 08:54 |

Grand prix MESS-a predstavi 'Sylphidarium-Maria Taglioni na terenu' iz Italije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Grand Prix, Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava "Sylphidarium-Maria Taglioni na terenu" u izvedbi ansambla Collettivo Cinetico iz Italije, saopćeno je sinoć na svečanosti dodjele nagrada 58. internacionalnog teatarskog fesativala MESS, čime je ovogodišnje izdanje praznika teatra i završeno.

O laureatima je odlučivao žiri u sastavu - dramaturg, pozorišni kritičar i umjetnički kurator iz Poljske Tomasz Kirenczuk, dramaturg, prevoditelj i scenarista iz Slovačke Peter Kovač i rediteljica Lajla Kaikčija.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja pripao je Alessandru Serra za predstavu "Macbettu" u izvedbi Compagnia Teatropersona, dok je Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljeno Enkidu Khaled za ulogu u predstavi "Bagdad".

Adrijan Pezdirc za igru u predstavi "Ono što nedostaje" dobio je nagradu "Rejhan Demirdžić" za najboljeg mladog glumca.

Specijalne nagrade žirija dobili su autorski tim, glumci i glumice predstave "Welcome" reditelja Nermina Hamzagića te glumački ansambl komada "Cezary odlazi u rat" poljskog reditelja Cezary Tomaszewski.

Asji Krsmanović je za kritičke prikaze sa Festivala MESS 2018 dodijeljena nagrada "Marko Kovačević" za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije.

O nagradi za najbolju predstavu malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava "Svirala" sa prosječnom ocjenom 10,00.

Predstava "Welcome" osvojila je Nagradu publike za najbolju predstavu 58. Festivala MESS sa prosječnom ocjenom 9,62.

Nagradu "Luka Pavlović" je tim teatarskih kritičara u sastavu Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Edin Salčinović, Stela Mišković i Dino Pešut dodijelio predstavi "Macbettu" reditelja Alessandro Serra.

Osim nagrada žirija i direkcije Festivala MESS na ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji Festivala.

Ljubitelji teatra u osam su festivalskih dana u okviru glavnog programa mogli pogledati 23 predstave iz 17 država i sa četiri kontinenta, uz učešće 500 umjetnika.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana