Bosna i Hercegovina     | 06.10.2018. 13:32 |

U Goraždu obilježen Dan ružičaste vrpce

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. oktobra (FENA) - Članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ danas su u Goraždu obilježile Dan ružičaste vrpce.

Predsjednica udruženja Rahima Kadrić ističe da je riječ o humanitarnoj akciji koja se održava u oktobru svake godine a čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, čime se povećavaju šanse za izliječenje.

Podjelom ružičastih vrpci koje simboliziraju borbu protiv karcinoma te edukativnih brošura, volonteri i članice udruženja „Biser“ nastojali su skrenuti pažnju građanima na važnost omogućavanja mamografskih pregleda te bolju zdravstvenu zaštitu žena.

- Najbitniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju i same žene. Samoporegled dojke trebao bi biti rutina svake žene, nakon 25 godine života. Mi se ne ograničavamo samo na ovaj mjesec, jer ova je opaka bolest vodeći uzrok smrti kod žena jer u svijetu godišnje oboli više od milion žena. Zbog toga na razne načine nastojimo upozoriti javnost na značaj redovnih pregleda - ističe predsjednica udruženja „Biser“.

Oktobar kao mjesec borbe protiv karcinoma obilježava se od 1985. godine od kada udruženja zajedno sa ljekarima i vladama u cijelom svijetu nastoje djelovati zajedno kako bi podigli svijest o ovoj opakoj bolesti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'