Kultura     | 06.10.2018. 12:38 |

Na MESSpressu o učešću MESS-a u projektima Kreativna Evropa

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Današnja redovna pres-konferencija Festivala MESS, MESSpresso bila je posvećena aktivnostima Deska Kreativna Evropa te učešću Festivala u ovom projektu uz učešće direktora Festivala Nihada Kreševljakovića i rukovoditeljice deska Kreativna Evropa Aide Kalender.

Projekat Festivala MESS Shift Key je nagrađen na konkursu za projekte saradnje u sklopu programa Kreativna Evropa, a za nekoliko dana direktor Festivala Nihad Kreševljaković putuje u Brisel kako bi potpisao ugovor o finansiranju.

MESS je ujedno i prva javna institucija kulture u Bosni i Hercegovini koja ima liderski projekt u sklopu programa Kreativna Evropa.

Projekt je nastavak višegodišnje saradnje koja je započeta 2010. godine i koja je rezultirala sa tri dobijena dvogodišnja granta od EU (2010., 2012. i 2014. godine). Mreža festivala tokom šest godina razmijenila je predstave više od 60 umjetnika i umjetnica iz Evrope, te uveliko pomogla pri etabliranju nove teatarske generacije.

Projekt Shift Key zamišljen je kao naredni korak za ovu mrežu festivala. Festivali su odabrali 12 mladih kompanija, umjetnika i umjetnica koje će u naredne dvije godine etablirati ne samo u svojim sredinama, nego i na najvećim evropskim festivalima. Projekt tematski tretira fluidnost evropskog identiteta i slavi bogatstvo različitosti. Svi umjetnici i umjetnice koji su dio projekta imaju porijeklo iz više zemalja Evrope ili su rođeni u jednoj države, a žive i rade u drugoj.

Pogram Kreativna Evropa je fond Evropske unije za podršku kulturi i audiovizuelnom sektoru koji u periodu od 2014. do 2020. izdvaja iznos od 1,46 milijardi eura, a naša zemlja je pristupila ovom programu u julu 2014.godine. Za učešće u programu Kreativna Evropa, Bosna i Hercegovina izdvaja sredstva u iznosu od 205 hiljada eura na godišnjem nivou, a u Sarajevu i Banjoj Luci djeluju kancelarije Deska Kreativna Evropa za BiH koje daju tehničku podršku aplikantima iz BiH.

Bosanskohercegovački kulturni i filmski radnici trenutno povlače zadovoljavajuća sredstva iz ovog fonda, međutim, kaka je ostakla Kalender potrebno je  da se što više aplikacija šalje.

Kreševljaković je podsjetio da je na samom početku BiH povlačila sredstva od tek dva do tri posto dok je npr. Mađarska povlačila sredstava od 96 posto.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo