Servisne informacije     | 06.10.2018. 09:22 |

Zbog magle smanjena vidljivost na dionicama u kotlinama uz riječne tokove

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - U Bosni i Hercegovini magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove i jezera, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Savjetuje se sporija i opreznija vožnja. 

Od puteva s izmjenama u režimu saobraćaja zbog aktuelnih radova izdvaja se: autoput A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica i Podlugovi-Visoko, zatim magistralni putevi: M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, M-5 Blažuj-Gromiljak (Gladno Polje i prolaz kroz Kiseljak), M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik i M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj, kao i regionalni putevi: R-418 Prozor-Tomislavgrad (Podbor-Aćimići), R-445 Lješevo-Visoko, R-454a Bratunac-Drinjača. 

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. 

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor. 

Povodom održavanja Općih izbora 2018. godine u nedjelju 07.10. na području BiH zabranjuje se prijevoz eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti. Dodatno na području RS-a zabrana je na snazi i za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

AUTOPUT

A-1 

Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 

Podlugovi-Visoko, vozila saobraćaju dvosmjerno, jednom saobraćajnom trakom (smijer Zenica-Sarajevo). 

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Teslić-Karuše, zbog radova na izgradnji kolektora, od 07.00 do 17.00 sati na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

Mrkonjić Grad-Ključ (ulaz u Ključ), zbog radova na rekonstrukciji mosta saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila,  jednom saobraćajnom trakom.

Blažuj-Gromiljak (Gladno Polje i Kiseljak), zbog radova u vremenu od 08.00 do 17.00 sati saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene 15-minutne obustave saobraćaja.

Donji Vakuf-Travnik (Komar), zbog radova na sanaciji mosta, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-16

Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-16.4

Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas saobraćaj teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

Vrapčići-Mostar, zbog izvođenja radova javne rasvjete, tokom dana saobraća se sporije uz povremeno naizmjenično propuštanje vozila jednom trakom.

M-18

Semizovac-Olovo, zbog radova na mostu preko rijeke Ljubine kod Srednjeg vozila saobraćaju novoizgrađenom obilaznicom u blizini.

Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini. 

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sarajevo–Foča, zbog većeg odrona na lokalitetu Sijeračke Stijene saobraća se usporeno, po privremeno urađenom proširenju.  

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. 

R-418 Prozor-Tomislavgrad, zbog sanacionih radova na dionici Podbor-Aćimići potpuno je obustavljen saobraćaj. U vrijeme obustave alternativni pravac za putnička vozila je kroz naselje Sopot, a za teretna vozila M-16.2 Bugojno ili R-419 preko Blidinja.

R-442a Veliko polje na Igmanu-  do spoja sa lokalnim putem za Lokve, zbog radova na izgradnji polietilenskog gasovoda od 08 do 16 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

R-443 Kiseljak-Kreševo, zbog sanacionih radova u vremenu od 08.00 do 17.00 sati saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

R-445 Lješevo-Visoko, zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta, vozila saobraćaju usporeno u vremenskom periodu od 07.00 do 19.00 sati.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 07.00 do 16.00 sati obustavljen je saobraćaj, dok u vremenu od 16.00 do 07.00 sati na snazi ostaje zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-459 Šibošnica-Čelić (dionica Lukavica-Piperi), zbog izvođenja deminerskih radova u vremenu od 08.00 do 16.00 sati dolazit će do polusatnih obustava saobraćaja uz 10 minutno propuštanje vozila.

R-469 Banovići-Živinice (dionica Oskova-Živinice), zbog sanacionih radova, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

R-473 Nemila-Bistričak, zbog izvođenja sanacionih radova, u vremenu od 07.00 do 17.00 sati dolazit će do povremenih obustava saobraćaja.

R-474 Jelah-Piljužići, zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore, na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići, na snazi je obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah.

R-475a Karan-Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen. 

KANTON SARAJEVO

- Zbog snimanja filma moguće su kraće obustave saobraćaja (3-5 minuta) u ulicama Konak od br.1 do br.5  (09.00-19.00 sati) i Obala Kulina bana 1 (15.00-24.00 sata).

- Zbog radova na sanaciji saobraćajnice obustavlja se saobraćaj od 08.00 do 16.00 sati  u ulici Močila, od spoja sa ulicom Jarčedoli, u dužini od 250 metara. Za vrijeme obustave alternativni pravac je: Iza Gaja-Paje Malta-Mahmutovac-Kamenica i obratno.

- Zbog izvođenja radova u ulici Olovska (od raskrsnice sa ulicom Triglavska u dužini 510 metara) od 07.30 do 17.00 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave alternativni pravci su Triglavska-Olovska i Novopazarska-Olovska.

- Zbog izvođenja radova u ulici Stari drum (od spoja sa ulicama Generala Izeta Nanića i Dr.Halid bega (Hrasnica) u pravcu naselja Kovači) od 07.00 do 17.00 sati obustavlja se saobraćaj. Vozila pravnih i fizičkih lica sa sjedištem/prebivalištem u ulici Stari drum će se propuštati, a za vrijeme obustave alternativni pravci su Stari drum- Igmanskih bataljona.

- Zbog izvođenja neophodnih radova od 08.00 do 17.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulicama Širokac (od spoja sa ulicom Kovači do spoja sa ulicom Vratnik Mejdan) i Vratnik Mejdan (od spoja sa ulicom Širokac do spoja sa ulicom Jekovac). Alternativni pravac za vrijeme obustave je Kovači-Ploča-Mustafe Dovadžije-Vratnik Mejdan-Carina i obratno.

-Zbog sanacionih radova, u vremenu od 08.00 do 16.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Avde Palića (od spoja sa ulicom Porodice Dizdarević do broja 132).

-Zbog sanacionih radova, u vremenu od 08.00 do 16.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Numan Paše Ćuprilića (od spoja sa ulicom Ibre Ćeske do spoja sa ulicom Viteška).

- Zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice ulica Hrasnička cesta-Umihane Čuvidine-Seada Bublina obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave u funkciji su alternativni pravci.

- Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmijenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

- Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Nahorevska, Alije Kučukalića, Asima Ferhatovića, Paljevska, Ložionička, Novopazarska i Poljine.  

MOSTAR

Zbog radova na kanalizacijskim kolektorima, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita na dionici od raskrsnice sa ulicama Karađozbegova i Osmana Đikića do raskrsnice sa ulicom Huse Maslića, kao i od Narodnog pozorišta Mostar do raskrsnice sa ulicom Mala Tepa, saopćeno je iz IC BIHAMK-a. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Normaliziran saobraćaj na M-1.8 Tuzla-Srebrenik

EU se složila oko strožijih pravila o saobraćajnim prekršajima počinjenim u drugoj zemlji

Štrajkovi poremetili željeznički i zračni saobraćaj u Njemačkoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo