Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 18:36 |

Đapo uvrštena u Muzej uspjeha i uspješnih zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo uvrštena je u Muzej uspjeha i uspješnih zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope kao posebno zaslužna za ekspanziju i ubrzani razvoj turizma i zaštite okoliša u Federaciji Bosne i Hercegovine, te snažnom rastu posjeta trusitičkim centrima u Federaciji BiH.

Kako se navodi u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, za vrijeme njenog mandata turizam je postao najperspektivnija privredna grana, te je postalo jasno da usmjeravanje podrške turističkom sektoru može značajno smanjiti nezaposlenost i donijeti privredni rast. Zalaganje Đapo da se prekine dvodecenijska praksa tolerisanja nepoštivanja zakona i propisa o zaštiti okoliša rezultiralo je možda najvažnijim potezom, odnosno konačnim zaustavljanjem zagađivanja okoliša od velikih kompanija u slučaju GIKIL-a.

Ocjenjuje se da je posebno važno da je ministrica Đapo projektima poput rute "Valter brani Sarajevo" doprijenijela prekograničnoj saradnji, te afirmaciji inovacijskih modela u razvoju turizma. Višemilionski projekti poput Via Dinarica, prepoznati od međunarodnih partnera, skrenuli su pažnju na potenciju turizma kao integrirajućeg faktora za bh. društvo.

- Tokom njenog mandata sa oko 21 milion KM finansirani su projekti koji su odabrani da bi doprinijeli da se na turizam gleda u BiH kao na novi strateški pravac u borbi sa nezaposlenošću, te na šansu pozitivne promocije BiH u svijetu kao i ravnomjernog razvoja turističkog sektora u urbanim i neurbanim područjima - ističe se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'