Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 17:46 |

Kroz publikaciju prezentiran rad Vlade BPK u proteklom mandatu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. oktobra (FENA) - Početak gradnje tunela Hranjen kao prve faze izgradnje brze ceste Goražde-Sarajevo najznačajniji je projekat Vlade Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde – istaknuto je tokom današnje prezentacije rada izvršne vlasti tog kantona u protekle četiri godine.

Rezultati ostvareni u mandatu 2014-2018. godina predstavljeni su kroz publikaciju koja sadrži najznačajnije aktivnosti realizirane u cilju poboljšanja života građana BPK Goražde.

Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, rad ove Vlade dominantno su obilježile aktivnosti na cestovnom povezivanju te važnim strateškim dokumentima kao što su Prostorni plan i Strategija razvoja BPK kojima je omogućena realizacija važnih projekata.

- Prvi put smo intenzivno zastupljeni u Listi javnih investicija Federacije BiH, sanirali smo dugovanja Doma za stara i iznemogla lica, riješili brojna imovinsko-pravna pitanja koja su već dvadeset godina bila vezana za ovaj kanton. Riješili smo pitanje potkrovnih stanova u Titovoj ulici, ostvarili sve one ciljeve koji su stavljeni pred Vladu. Ostvaren je rast zaposlenosti od 2,2 posto godišnje, smanjenje nezaposlenosti, zadržavanje broja uposlenih u javnom sektoru na istom nivou, povećanje privrednih aktivnosti, rast indeksa industrijske proizvodnje, povećanje prosječne plaće u kantonu i svi ti indikatori pokazuju da imamo trendove rasta i s tog aspekta možemo biti zadovoljni – kazao je Oković.

Naglasio je da su rezultati vidljivi i u drugim segmentima rada Vlade BPK-a. Navodi da je u sistem socijalne zaštite usmjereno 18 miliona KM, kroz projekte energetske efikasnosti do sada je obuhvaćeno 25 objekata a pokrenute su i aktivnosti grupisanja javne uprave na jedno mjesto. Smatra da bez dobre saradnje, koja je bila ključna u radu ove Vlade, i usvajanja strateških dokumenata u oblasti obrazovanja, poljoprivrede, sporta, socijalnog stanovanja, turizma i drugih segmenata bitnih za život građana, ovakvi rezultati ne bi bili mogući.

- Ukinuli smo neke naknade koje su vrijeđale građane, kao što je "bijeli hljeb", usmjerili smo saradnju s općinama i višim nivoima vlasti, prije svega u privredne aktivnosti. Znamo da smo unutar nekih industrijskih zona imali rast broja zaposlenih, da smo imali nove investicije, da smo u saradnji s Vladom Federacije uspjeli sačuvati neka radna mjesta u ovom kantonu. Novo radno zakonodavstvo je također nešto sa čim smo se suočili. U tom dijelu smo poboljšali radno-pravni status uposlenika, suočili se sa rezulatatima popisa stanovništva što se negativno odrazilo na finansije, ali smo uspjeli, u najvećoj mjeri, realizirati finansijske obaveze koje stoje pred kantonom - precizirao je Oković.

Naglašena je veoma dobra saradnja tokom cijelog mandata s Vijećem ministara BiH, Vladom FBiH, državnim i federalnim ministarstvima, Kantonom Sarajevo, Skupštinom BPK Goražde, svim lokalnim zajednicama u sastavu BPK Goražde, ambasadama, Muftijstvom goraždanskim, Fondom za zaštitu okoliša FBiH, kao i domaćim i stranim vladinim i nevladinim sektorom. Svima njima iskazana je posebna zahvalnost na pruženoj podršci u nastojanjima da se sve oblasti života u kantonu sistemski urede i on učini mjestom ugodnijeg življenja.

- Danas želimo da pošaljemo poruku da samo tim može napraviti rezultat, bez obzira o kakvim političkim snagama se trenutno radi u kantonu, da je potreban kontinuitet za velike stvari i projekte i to je, zapravo, zajednička poruka svih ministara koji su učestvovali u ovoj Vladi – naglasio je premijer BPK Goražde.

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su i raniji ministri iz ovog saziva Vlade BPK koji su, prema riječima premijera, dali važan doprinos u postizanju zacrtanih ciljeva na početku njenog mandata.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Goražde dio projekta 'Zdrave zajednice u BiH'

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu