Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 17:00 |

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a posjetio Ministarstvo odbrane i OS BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš razgovarala je u Sarajevu sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a zrakoplovnim maršalom sir Stuartom Williamsom Paechom, koji je obećao punu podršku aktivnostima Ministarstva odbrane BiH koje će što prije dovesti do aktivacije MAP-a, kao i procesu dostizanja NATO standarda u Oružanim snagama BiH na njihovom putu ka evroatlantskim integracijama.

Pendeš je maršalu Peachu poželjela uspjeh na poziciji predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a na koju je stupio prije nekoliko mjeseci, te ga informirala o procesu registracije perspektivnih vojnih lokacija, rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Prezentirane su aktivnosti pripadnika u operacijama podrške miru i deminiranju, te predstavljeni rezultati postignuti u okviru implementacije dokumenta Pregled odbrane i Plana modernizacije Oružanih snaga BiH.

Pendeš je naglasila značajne pomake u procesu registracije perspektivnih vojnih lokacija i izrazila očekivanja Ministarstva odbrane da učinjeni napori budu prepoznati i da što prije dođe do aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO – MAP-a.

Maršal Peach pohvalio je ostvareni napredak u procesu reformi koje je realiziralo Ministarstvo odbrane BiH, uprkos svima izazovima i poteškoćama koje ga prate.

Pomaci su, ističe, postignuti u oblasti regionalne saradnje, saradnje sa civilnim strukturama u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa i nesreća te fleksibilnosti Oružanih snaga BiH u ovakvim situacijama.

Pohvalno je govorio i o izuzetnim rezultatima ostvarenim u procesu deminiranja, uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao i drugim aktivnostima vezanim za proces rješavanja viškova MiMES-a.

Ovo su aktivnosti koje su prepoznali partneri u NATO-u i oblasti oko kojih bi se mogla zasnivati buduća saradnja i partnerstvo sa NATO-om.

Nakon sastanka maršal Peach posjetio je Zajednički štab OS BiH, gdje se tokom susreta sa najvišim dužnosnicima, koje je predvodio načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, upoznao sa aktivnostima s posebnim akcentom na značaj obuke pripadnika OS BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo odbrane BiH čestitalo Uskrs

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom